Σωρεία καταγγελιών που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια για τον αμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας με την έρευνα να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Κρήτη και να περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στην Ήπειρο!
Πρόκειται κυρίως για κρατικές εκτάσεις που έχουν δηλωθεί ως βοσκοτόπια ή αγροτεμάχια μόνο και μόνο για να εισπράττονται επιδοτήσεις.
Πέρα από τα γνωστά βοσκοτόπια του Γράμμου που έχουν την τιμητική τους στην εισαγγελική έρευνα, αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουν δηλωθεί μεγάλες εκτάσεις σε άλλες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, κυρίως ορεινές.
Για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το θέμα δεν είναι μία ακόμα απάτη κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει δύο σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ΕΕ.
Αφενός αφαιρεί εισόδημα από τους πραγματικούς αγρότες και αφετέρου οι ψεύτικες δηλώσεις καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει στην διεκδίκηση των εκτάσεων που είναι κρατικές.
Η σοβαρότητα του θέματος αποτυπώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σ΄αυτή αναφέρεται:
«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) διεξήγαγε έρευνες στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά ταμεία και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Μεταξύ 2019 και 2022, σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκαν ως νέοι ή νέοι αγρότες και έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων.
Αυτές περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που ήταν επιλέξιμοι για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δηλωθέντα βοσκοτόπια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη. Αυτά τα βοσκοτόπια βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα μισθώνουν.
Τα επόμενα χρόνια, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζώων, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης που τους παρείχαν.
Μια τέτοια παράνομη πρακτική ενδέχεται να έχει οργανωθεί συστηματικά με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».