Τα Τίρανα φλέγονται μετά την δολοφονία 25χρονου

tirana foties

Οργή έχει κατακλύσει τους δρόμους των Τιράνων στην Αλβανία τα τελευταία 24ωρα, μετά τη δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό.

Ο Ράσα ήταν άοπλος και το μόνο του «σφάλμα» ήταν ότι βρισκόταν εκτός του σπιτιού του σε ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, στα πλαίσια των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, ο αστυνομικός που συνελήφθη για τη δολοφονία του 25χρονου δήλωσε πως πίστεψε ότι ο Ράσα κρατούσε κάτι στα χέρια του όταν η Αστυνομία τού ζήτησε να σταματήσει για έλεγχο κι εκείνος προσπάθησε να ξεφύγει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο 25χρονος ήταν άοπλος και «παραβίασε» την απαγόρευση κυκλοφορίας για να πάει να αγοράσει τσιγάρα.

Από τις 8 Δεκεμβρίου που συνέβη το περιστατικό, διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους των Τιράνων, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Sander Lleshaj, ο οποίος δήλωσε πως η Αστυνομία ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ράσα έχασε τη ζωή του και εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του 25χρονου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε πως το περιστατικό «ταρακούνησε βαθιά» τους πάντες στη χώρα και επέρριψε ευθύνες στους αξιωματούχους για την αύξηση της αστυνομικής βίας. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ενέργειες υπερβολικής βίας από αξιωματούχους της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί», έγραψε συγκεκριμένα στο Facebook, «δείχνοντας» τον υπουργό Εσωτερικών και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Από το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες, συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χημικά.

Το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να πετά πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο. Φωτιά ξέσπασε και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν τοποθετημένο έξω από το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ