Τα σπάνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας

Υψίστης σημασίας κρίνεται από τους ειδικούς η πρώιμη διάγνωση των συχνών και σπάνιων νοσημάτων στην παιδική ηλικία, με το ρόλο του Παιδιάτρου να είναι καθοριστικός για την εξέλιξή τους.

Αυτό τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Χαλιάσος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, – Παιδονεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Σιώμου, με αφορμή τη διοργάνωση της 28ης Διημερίδας υπό τον τίτλο «Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία: Μια Συνεχής Πρόκληση για τον Παιδίατρο», που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 2 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «GrandSerai»στα Ιωάννινα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλιάσος, η Οργανωτική Επιτροπή τουΤομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, κάλεσε διακεκριμένους επιστήμονες από πανεπιστημιακά & νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, που θα συμμετάσχουν με ομιλίες πάνω σε θέματα χειρουργικά, καρδιολογικά, διαδικτύου, κακοποίησης παιδιού, νεότερα στη διάγνωση γενετικών νοσημάτων, νεογνολογίας, σπανίων νοσημάτων και άλλα. Σημαντικό κομμάτι της Διημερίδας θα αποτελέσει η εκπαίδευση βασικής παιδιατρικής αναζωογόνησης.

Φέτος, ο Τομέας Υγείας του Παιδιού θα απονείμει για πρώτη φορά το Βραβείο «Πέτρος Δ. Λαπατσάνης», τιμώντας το έργο του αείμνηστου Καθηγητή Πέτρου Δ. Λαπατσάνη, ιδρυτή της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής και Νεογνολογικής Κλινικής.

Από την πλευρά της, η κα Σιώμου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα εγγραφής εθελοντών δωρεάς μυελού των οστών, μέσω δειγματοληψίας σιέλου, κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, με αφορμή διάλεξη για τη Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων.

Παράλληλα, στάθηκε στην ειδική συνεδρία για τους Κινδύνους του Διαδικτύου και την Παιδική Κακοποίηση, στην οποία έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ., Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Ειδικός Ερευνητής – Πραγματογνώμων ηλεκτρονικών εγκλημάτων και ομάδα ειδικών για την Παιδική Κακοποίηση.

Η διάλεξη, καθώς και η ειδική συνεδρία, θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την Τελετή Έναρξης της 28ης Διημερίδας «Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία: Μια Συνεχής Πρόκληση για τον Παιδίατρο», το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα.

Σύνθετο θέμα η κακοποίηση

Για το «ευαίσθητο» θέμα της κακοποίησης, ο κ. Χαλιάσος έκανε λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ακόμη και λεκτική, ενώ και η παραμέληση παιδιού, θεωρείται μια μορφή κακοποίησης.

Τέτοια περιστατικά, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες και σε τοπικό επίπεδο, με τον Καθηγητή Παιδιατρικής να τονίζει ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης που καταγράφονται, είναι από το οικογενειακό ή στενό περιβάλλον του παιδιού.

Για το λόγο αυτό, δε βγαίνουν στην επιφάνεια και αποσιωπώνται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα αριθμητικά στοιχεία.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δημιουργείται ένα μεγάλο δίκτυο που θα «αγκαλιάσει» τα παιδιά – θύματα κακοποίησης και παράλληλα θα κινητοποιήσει και θα ευαισθητοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το κοινό να δώσει το «παρών» στην ειδική συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθεί, τόσο για την Κακοποίηση Παιδιού, όσο και για τους Κινδύνους του Διαδικτύου.

 Δείτε το πρόγραμμα της Διημερίδας, στην ιστοσελίδα: www.pediatric2018-ioannina.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ