Τα σκουπίδια, οι Δήμοι και η Περιφέρεια!

asa-leitourgia5

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, είναι ένα θέμα με μεγάλο παρελθόν και όπως φαίνεται και με μέλλον!

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δείχνει να είναι τεράστιο.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι απολύτως ειλικρινές αν οι αυτοδιοικητικοί πρώτου βαθμού είχαν κάνει έστω και στο ελάχιστο την αυτοκριτική τους!

Λόγω της αδυναμίας ή και της απουσίας πολιτικής βούλησης εκ μέρους των Δήμων βγαίνει απολογούμενη η Περιφέρεια.. Για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν!

Η Περιφέρεια από το 2011 πήρε πάνω της την διαχείριση των απορριμμάτων και τα έργα υποδομής και κατάφερε να μετατρέψει την Ήπειρο από ουραγό σε πρωτοπόρο.

Το ίδιο διάστημα οι Δήμοι κατέβαιναν με μαύρες σημαίες να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή και την λειτουργία των ΧΥΤΑ. Οι παλιότεροι άλλωστε θυμούνται ότι η λειτουργία των ΧΥΤΑ ξεκίνησε με την παρουσία των ΜΑΤ!

Στη συνέχεια εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης προσέφευγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ματαιώσουν την κατασκευή του εργοστασίου.

Ο ΦΟΔΣΑ φέρει τον τίτλο «Αναγκαστικός Σύνδεσμος» για να θυμίζει την άρνηση των αυτοδιοικητών να προχωρήσουν στη συγκρότησή του…

Είναι λίγα μόνο από τα πολλά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια..

Η αδυναμία λοιπόν της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί τα σκουπίδια της και οι υπογραφές των αυτοδιοικητικών ήταν αυτές που κατέστησαν πρωταγωνίστρια την Περιφέρεια! Με λάθη, με παραλείψεις, με καθυστερήσεις… Ενδεχομένως ναι… Αλλά ένα τεράστιο κενό που υπήρχε σε έργα υποδομής έχει καλυφθεί. Η Ήπειρος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε πρόστιμο!

Η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σαφώς έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Και πρέπει να την αναλάβει στο ακέραιο. Όχι μέσα από μία διαδικασία σύγκρουσης, αλλά μέσα από συνεργασίες που θα μπορέσουν να δώσουν και τις απαντήσεις για τα λάθη του παρελθόντος. Αρκεί να τα αναγνωρίσουν πρώτα οι ίδιοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ