Τα σενάρια που εξετάζονται για τον εμβολιασμό το Φθινόπωρο

gkagka pan

«Tο αν θα χρειαστεί να κάνουμε αναμνηστική δόση, που δεν θα λέγεται πια τέταρτη δόση, αλλά προφυλακτική δόση φθινοπωρινή, όπως κάνουμε για τη γρίπη είναι κάτι στο οποίο προσανατολιζόμαστε και νομίζω όλοι οι οργανισμοί και όλα τα υπουργεία στην Ευρώπη τουλάχιστον προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι «θα δούμε βέβαια ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα είμαστε».

Εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έκαναν τέταρτη δόση  είναι εκείνοι που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό και δεν κάνουν καλή ανοσολογική απάντηση, άρα χρειάστηκαν μια αναμνηστική δόση νωρίτερα. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι επειδή έχουμε αρκετές μεταλλάξεις όλο αυτό το διάστημα του κορωνοϊού και μοιάζει να συμπεριφέρεται όπως οι ιοί της γρίπης που έχουν πολλές μεταλλάξεις και όπως ξέρετε κάνουμε ένα καινούριο εμβόλιο κάθε χρόνο που αλλάζει κάθε χρόνο, δηλαδή παίρνει νέα στελέχη κάθε χρόνο, το ίδιο πράγμα πιθανώς γίνεται για τον κορωνοϊό και ήδη οι εταιρείες ετοιμάζουνε νέα μείγματα για το εμβόλιο που περιλαμβάνουν όλα τα στελέχη που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα».

«Για αυτό και όλα τα κράτη της Ευρώπης ενώ είχαμε παραγγελίες για εμβόλια αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε τέταρτη δόση και δεν θα παραλάβουμε τα εμβόλια που ήταν να παραλάβουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για να παραλάβουμε το ανανεωμένο, καν ούριο εμβόλιο το Φθινόπωρο» διευκρίνισε μεταξύ άλλων η Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε τα δεδομένα συνεχώς κι αν δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν δούμε νέα κρούσματα αναλόγως θα αποφασίσουμε».

Σχετικά με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα αεροπλάνα η κ. Γκάγκα είπε ότι τα αεροπλάνα έχουν τέτοιου τύπου φίλτρα όπου καθαρίζεται συνεχώς ο αέρας ενώ είπε ότι η σχετική εισήγηση είναι διεθνής. «Όπου υπάρχει αέρας που εναλλάσσεται η πιθανότητα να κολλήσεις είναι πολύ μικρότερη και να επαναλάβω ότι αν εγώ είμαι ευπαθής πρέπει να φορέσω τη μάσκα μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ