Τα ρόμπολα της Πίνδου σε κίνδυνο…

Η λευκόδερμη πεύκη (Pinus heldreichii) ή ρόμπολο είναι από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, είναι 1080 χρονών και ζει στην Πίνδο (Τυμφαία).

Υπάρχει καταγεγραμμένο μόνο ένα ξαδερφάκι του, ανάλογης ηλικίας στη γειτονική Ιταλία. Διεθνής ερευνητική ομάδα δενδροχρονολόγων επιστημόνων, κρατώντας κρυφές τις ακριβείς συντεταγμένες τοποθεσίας για λόγους προστασίας, ανακάλυψαν στη συγκεκριμένη περιοχή τουλάχιστον δέκα ακόμη τέτοια δέντρα Μαθουσάλες που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια. 

Μέτρα για την προστασία του συγκεκριμένου σπάνιου είδους δέντρου και την απαγόρευση της ξύλευσής του γιατί απειλείται με αφανισμό ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Τα χαρακτηριστικά του αποτελούν πρόκληση, αφού μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 μέτρα και η διάμετρος του κορμού του μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα. Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και επιπλέον το ρετσίνι που εκκρίνεται από το φλοιό του δέντρου θεωρείται, από τους παραδασόβιους πληθυσμούς, ότι έχει ιαματικές ιδιότητες.

«Η κοπή και η απουσία μέτρων προστασίας των ηλικιωμένων εμβληματικών δέντρων του είδους που έχουν συνδεθεί με την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας αποτελούν σοβαρή απειλή αφανισμού τους. Ως φυσικά και ιστορικά κειμήλια χρειάζεται να τα φροντίσουμε, να τα τιμήσουμε και κυρίως να τα διατηρήσουμε» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς..

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ