Αίτια πλημμυρών και αποφράξεων που μας ταλανίζουν με τις πρώτες δυνατές βροχές

plimmires-arta

plimmires-artaΓια μια ακόμη χρονιά οι περισσότερες πόλεις τις Ελλάδος με τις πρώτες βροχές πλημμύρισαν από τις αποφράξεις φρεατίων που μέσα σε λίγα λεπτά κάτω από τις τεράστιες δυνάμεις των υδάτινων όγκων, μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, χαθήκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς θρηνήσαμε και θύματα.

Λεκανοπέδιο Αττικής, Σκόπελος, Πάτρα, Λακωνία, Καλαμάτα, Πρέβεζα, Αρτα, Κεφαλλονιά, Κρήτη αλλά και άλλες πόλεις και χωριά βιώσαν το γνωστό πλέον πρόβλημα των πλημμυρισμένων σπιτιών και καταστημάτων με του κατοίκους απεγνωσμένα να καλούν την Πυροσβεστική και τις αποφρακτικές εταιρείες για αντλήσεις υδάτων. Δρόμοι καταστραφήκαν, αυτοκίνητα παρασυρθήκαν για εκατοντάδες μέτρα επιπλέοντας στον νερό, υπόγεια και πιλοτές δεχθήκαν τόνους λασπόνερων, διακοπές υδροδότησης αποτελούν μερικά μόνο από τα επακόλουθα που βιώσαμε.

Οι πολίτες ακόμη μετρούν τις πληγές τους και τρέμουν στην ιδέα επανάληψης του φαινομένου. Η πολιτεία υποσχέθηκε άμεσες αποζημιώσεις αλλά το σημαντικότερο πράγμα που είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου φαντάζει όνειρο απατηλό, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Τα έργα που που θα πρέπει να λάβουν χώρα ξεφεύγουν από το απλό καθαρισμό και τη συντήρηση των φρεατίων αποχέτευσης αλλά απαιτούνται πολύ σοβαρότερα αντιπλημμυρικά έργα που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απίθανη η άμεση πραγματοποίησή τους όπως τα μπαζωμένα ρέματα που χτιστήκαν με καταστήματα και πολυκατοικίες αλλά και τα καμένα δάση περιμετρικά των πόλεων που αδυνατούν πλέον να συγκρατήσουν την ορμητική κάθοδο των νερών.

plimmires-apofraxeisΤο βασικότερο πρόβλημα όμως είναι οι αγωγοί ομβρίων υδάτων που συγκεντρώνουν και οδηγούν τα νερά των φρεατίων του αποχετευτικού δικτύου έξω από τις πόλεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μεγάλων πόλεων, γιατί πολύ απλά σχεδιαστήκαν πριν πολλά χρόνια για υποδυέστερες ανάγκες πολύ μικρότερων πληθυσμών.

Απαιτείται όμως έστω και την ύστατη στιγμή για την προστασία των πολιτών να γίνει ένας σοβαρός επανασχεδιασμός αντιμετώπισης των παραπάνω 3 σοβαρών παραγόντων, που δημιουργούν τα αποφρακτικά εξόδου διέλευσης των βρόχινων νερών και να δρομολογηθούν επιτέλους τα αντίστοιχα έργα με προτεραιότητα έναντι άλλων ώστε να αποφευχθεί η αναμετάδοση των ίδιων εικόνων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις επόμενες δυνατές βροχοπτώσεις.

Πηγή άρθρου: αίτια πλημμυρών

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ