Τα πλατάνια πεθαίνουν στην Ήπειρο… Προ των πυλών η πλήρης καταστροφή οικοσυστημάτων

PLATANOS1 13 8 14

PLATANOS1 13 8 14Τα πλατάνια πεθαίνουν στην Ήπειρο… Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους, οι εστίες των δέντρων που αρρωσταίνουν αυξάνουν συνεχώς και ολόκληρα δάση νεκρώνουν. Οι φόβοι για μία οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου είναι τεράστιοι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που γνωστοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2013, για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων, έχουν διαπιστωθεί εβδομήντα πέντε εστίες προσβολής και για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κόνιτσας μία) εστία προσβολής.

PLATANOS2 13 8 14

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, έχουν διαπιστωθεί τέσσερις εστίες προσβολής στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, έχουν διαπιστωθεί τρεις εστίες προσβολής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, έχουν διαπιστωθεί συνολικά από το έτος 2010 μέχρι το τέλος του 2013, είκοσι τρείς εστίες προσβολής.

Για το σύνολο των περιπτώσεων έχουν εκδοθεί σχετικές δασικές διατάξεις υλοτόμησης όπως και αποφάσεις καθορισμού εστιακών ζωνών και ζωνών ασφαλείας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων για τις ενέργειες πρόληψης και καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενημερωτικό υλικό με στοιχεία για την ασθένεια και οδηγίες για την απολύμανση εργαλείων και μηχανημάτων που αποτελούν και την κύρια αιτία μετάδοσης της.

Το έντυπο ενημερωτικό υλικό απεστάλη προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και προς τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων, των εταιρειών και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση Δημόσιων έργων (ΔΕΗ, εργοληπτικές επιχειρήσεις, εταιρείες τεχνικών έργων, Επιμελητήρια κ.α.), με την επισήμανση να το κοινοποιήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους στις υπηρεσίες και τα μέλη τους.

PLATANOS3 13 8 14Να σημειωθεί πως οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με συνεχείς ελέγχους παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε πληροφορία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του έλκους και σε άλλες περιοχές.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα συμπτώματα και την καταπολέμηση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου από το site της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (www.apdhp-dm.) και το διαδικτυακό τόπο του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε ( www.fria.gr/platanos/).

PLATANOS4 13 8 14

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ