Τα πλατάνια χάνονται χτυπημένα από τη νόσο

louros platania

Όλο και περισσότερα οικοσυστήματα στην Ήπειρο χτυπά η νόσος των πλατάνων. Πανέμορφες συστάσεις χάνονται χτυπημένες από το μεταχρωματικό έλκος, χωρίς να υπάρχει τρόπος να ανακοπεί η επέλασή του.

Θύμα της νόσου των πλατάνων έχει πέσει και η παραλίμνιος των Ιωαννίνων, όπου εδώ και μήνες δέντρα που κοσμούσαν την περιοχή απομακρύνονται.

Παραποτάμια στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Λούρο αλλάζουν όψη καθώς τα δέντρα ξεραίνονται και χάνονται.

Τώρα σειρά έχει πάρει το πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου, στο Ζηρό. Τα δέντρα χτυπημένα από τη νόσο γεμίζουν την κοίτη του ποταμού.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίθηκε ποσό για την απομάκρυνση και καύση  ξερών  κλαδιών και δέντρων που βρίσκονται μέσα στο πλατανόδασος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμών επισκεπτών από πτώσεις τους.

Το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων  έχει δυστυχώς  νεκρώσει  χιλιάδες δέντρα  σε όλη την Ήπειρο (Αχέροντα, Καλαμά, Λούρο  και σε πολλά ακόμη σημεία), ενώ η αντιμετώπισή του δεν έχει καταστεί εφικτή  θέτοντας σε  άμεσο κίνδυνο τα δέντρα που έχουν απομείνει και αποτελούν “σήμα κατατεθέν” για τα παραποτάμια οικοσυστήματά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ