Τα χτυπημένα από το μεταχρωματικό έλκος πλατάνια που είχαν ξεραθεί και κατέληξαν στις κοίτες των ποταμών ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτεινε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ήπειρο, ειδικά στις περιοχές πέριξ του Αχέροντα και του Λούρου.
Τα πλατάνια πεθαίνουν κατά εκατοντάδες χωρίς κανένας να είναι σε θέση να αναχαιτίσει τη νόσο.
Με τον πρώτο δυνατό αέρα ή στην πρώτη έντονη βροχόπτωση δεν αντέχουν και καταλήγουν μέσα στις κοίτες των ποταμών.
Παρασύρονται από τα νερά και εκεί όπου οι κοίτες στενεύουν ή υπάρχουν γεφύρια οι κορμοί των δέντρων μετατρέπονται σε φράγμα.
Η ροή των νερών σταματά και οι παραποτάμιες εκτάσεις πλημμυρίζουν.
Αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου όπου μοναδικό θέμα είχε την αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από τον Δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη που αντιμετώπισε στην περιοχή του πολύ σοβαρά προβλήματα.
Πεσμένοι κορμοί δέντρων, φερτά υλικά και αδρανή που έχουν συγκεντρωθεί στις κοίτες των ποταμών είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν υπερχειλίσεις και πλημμύρες,
Ο ίδιος είχε ενημερώσει εδώ και μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νόσο που έχει νεκρώσει πολύ μεγάλο αριθμό δέντρων.
Οι διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα ξεφεύγει των οικονομικών δυνατοτήτων όχι μόνο των δήμων αλλά και της Περιφέρειας. Η διαχείριση οφείλει να γίνει από το κράτος όπως και η λήψη μέριμνας για την αποκατάσταση των πλατανοδασών που αφανίζονται.