Τα λύματα των Ιωαννίνων δεν δείχνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας- Οι επιβαρυμένες περιοχές

analiseis limata

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην πορεία όπως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνεται από τις συστηματικές αναλύσεις που κάνει στα λύματα της πόλης τα Εργαστήρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΙ.

Οι αναλύσεις διαρκούν εδώ και μερικούς μήνες. Το τελευταίο δίμηνο με την έξαρση των κρουσμάτων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μέχρι και τώρα αποτύπωναν την εικόνα που προέκυπτε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο οι αναλύσεις αυτές προσδιόριζαν τις επιβαρυμένες περιοχές και συνοικίες του λεκανοπεδίου.

Στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, δεν αποτυπώνεται αποκλιμάκωση καθώς της πανδημίας όπως αναμενόταν με βάση τουλάχιστον τα ημερήσια στοιχεία για τον αριθμό κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.

Η ΔΕΥΑΙ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων αναλύσεων, της 9ης, 10ης και 11ης.

Και στις τρεις αναλύσεις εντοπίστηκε θετικό σήμα στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άλσους.

Σε δύο από τις τρεις αναλύσεις ανιχνεύτηκε θετικό σήμα στα σημεία δειγματοληψίας: της οδού Μακαρίου, του Πανηπειρωτικού Σταδίου, της Βιομηχανικής Περιοχής και στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Σε μία μόνο ανάλυση (την 9η) εντοπίστηκε θετικό σήμα στα λύματα του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και σε άλλη μία (10η) στην περιοχή Σεισμοπλήκτων.

Να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών παρελήφθη ο αυτόματος δειγματολήπτης ο οποίος είχε παραγγελθεί από τη ΔΕΥΑΙ μετά από σχετικό αίτημα του Πανεπιστημίου και έχει ήδη ξεκινήσει η πειραματική χρήση του.

Ο δειγματολήπτης είναι εγκατεστημένος στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και θα διενεργείται λήψη δειγμάτων καθ’ όλο το 24-ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ