Τα Γίτανα «αποκαλύπτονται» στο Μέγαρο Μουσικής

A GITANH

Τα Αρχαία Γίτανα παίρνουν σειρά και αποκαλύπτονται μέσα από το Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για μία ακόμη διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου».

Η εκδήλωση- αφιέρωμα στα Αρχαία Γίτανα θα μεταδοθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου  σε δωρεάν #livestreaming μέσω του site  https://bit.ly/3bYbekk, της σελίδας του Μεγάρου στο 

Facebook και στο κανάλι του YouTube.

Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε σε μια πλεονεκτική θέση, έξω από τα τείχη, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα, καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Η ανασκαφή του ξεκίνησε το 1996 και συνεχίστηκε έως το 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά δομικά προβλήματα, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του. Το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των τριών κεντρικών κερκίδων του κοίλου, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά,  ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2020.

Ομιλητές:

Γιάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Γεωργία Πλιάκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Τις διαλέξεις συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ