Τα Γιάννινα στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων

DIKTYOΟλοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυτικό συνέδριο του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων πόλεων, στο οποίο μετείχε και ο Δήμος Ιωαννιτών δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα ενεργειακά και την αστική βιωσιμότητα και να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει οριζόντια συνεργασία με κάθετες δράσεις.

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων, ενώ παρέστησαν ως παρατηρητές επειδή δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις τυπικές διαδικασίες εγγραφής οι Δήμοι της Βέροιας, Λάρισας και Καβάλας.

Στόχος της προσπάθειας είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος αλλά και με το σύνολο του πλαισίου δράσεων του Δικτύου.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κοινών δράσεων και το συντονισμό με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τις αειφόρες και βιώσιμες πρωτοβουλίες», σημείωσε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Κοινή διαπίστωση της συνάντησης ήταν ότι υπάρχουν νέες δυναμικές και νέα αντικείμενα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να ξεπεραστούν σημερινές αγκυλώσεις είναι επιβεβλημένη η συνεργασία, η ανταλλαγή εμπειριών και η συμπόρευση σε σύγχρονες δράσεις, στοιχεία στα οποία στοχεύει και θα αναπτύξει το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων.

Έτσι οι επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των εκπροσώπων του Δικτύου, θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε σύντομα να υπάρχουν καταγεγραμμένα και τα πρώτα αποτελέσματα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, εξελέγη πενταμελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία μετέχει και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ