Τα γαλάζια ψηφοδέλτια της Ηπείρου, οι έδρες και οι ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές αποτέλεσαν κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας… Μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης, στο παρά ένα της εκ του νόμου προθεσμίας. Με ανατροπές και εκπλήξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι πρότινος είχε μοιράσει «ναι» σε δεκάδες ενδιαφερόμενους. Μπορεί η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων να συνοδεύεται από διάφορους αριθμούς και νούμερα προκειμένου να πείσει για την ανανέωση που επέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως η πολιτική δεν γίνεται πάντα με την αριθμητική! Με άλλα λόγια το θέμα δεν είναι πόσους νέους φέρνεις αλλά και ποια δυναμική έχουν οι νέοι αυτοί…

Επιπλέον πρόκειται για μία… ανανέωση που γίνεται εκ του ασφαλούς. Για νέα πρόσωπα δηλαδή που εισέρχονται στα ψηφοδέλτια στα οποία ωστόσο κυριαρχούν τα δυνατά ονόματα σε κάθε περιοχή.

Στο νομό Ιωαννίνων κλειδί τελικά για το κλείσιμο του ψηφοδελτίου αποτέλεσε η κάθοδος του Γιώργου Αμυρά. Πρόκειται για μία προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θέλησε προφανώς να ενισχύσει με την τελική συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Έτσι έμειναν απ’ έξω δυνατά ονόματα που φάνηκε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν διασφαλίσει το «ναι» του κόμματος και είχαν κάνει όλη την σχετική προετοιμασία.

Αν αυτό θα στοιχίσει στη συνολική πορεία της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι που θα φανεί την ημέρα των εκλογών.

Η πενταεδρική των Ιωαννίνων πάντως είναι από μόνη της ένα δύσκολο σταυρόλεξο και η κατανομή των εδρών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προεξοφληθεί καθώς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έτσι κάθε σενάριο για τον αριθμό αυτών που θα εκλεγούν είναι απλά σενάριο..

Στο ψηφοδέλτιο παραμένει ισχυρή παρουσία αυτή του Κώστα Τασούλα, επί σειρά ετών βουλευτή του Νομού. Ενδιαφέρον θα έχει η πορεία που θα κάνε ο Σταύρος Καλογιάννης όπως και ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Δαρδαμάνης ενώ δυνατά θεωρούνται και τα γυναικεία ονόματα που περιλαμβάνονται.

Στο νομό Θεσπρωτίας το κόψιμο του Αντώνη Μπέζα αποτέλεσε μία μεγάλη έκπληξη για όλους. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου κάνει σαφώς πιο εύκολη την εκλογή του Βασίλη Γιόγιακα στην διεδρική περιφέρεια όμως ενδιαφέρον θα έχει το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία. Στην πράξη δηλαδή θα φανεί αν τα πρόσωπα που επέλεξε για το ψηφοδέλτιο, στο πλαίσιο πάντα της ανανέωσης έχουν την δυναμική του Αντώνη Μπέζα ή όχι.

Στο Νομό Πρέβεζας, ο οποίος επίσης εκλέγει δύο βουλευτές και εκ των πραγμάτων οι έδρες μοιράζονται μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, αναμένεται να εξελιχθεί μία πραγματική μάχη μεταξύ του σημερινού βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη και του ισχυρού Σπύρου Κυριάκη που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η αναμέτρηση και στο Νομό Άρτας ο οποίος εκλέγει συνολικά τρεις βουλευτές. Ο σημερινός βουλευτής Γιώργος Στύλιος έχει τουλάχιστον δύο ισχυρούς αντιπάλους. Τον επί χρόνια αυτοδιοικητικό Στάθη Γιαννούλη και τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο, από τη νεότερη γενιά Ντίνο Παπαδημητρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ