Τα ερείπια της Μεσογέφυρας και τα μυκηναϊκά ευρήματα

mesogefira

mesogefira

Στο σημείο που ο επαρχιακός δρόμος από το Μπουραζάνι προς το Μολυβδοσκέπαστο προσεγγίζει τον ποταμό Αώο, βρίσκονται τα ερείπια της κατεστραμμένης πλέον Μεσογέφυρας. Η γέφυρα είναι κτισμένη σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται ότι η πρώτη θεμελίωσή της εδώ έγινε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου.

Παρατηρώντας τα σημερινά θλιβερά απομεινάρια της παλιάς γέφυρας θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι, με το κεντρικό τόξο μεγαλύτερο των δύο ακραίων και την ασυνήθιστη ιδιομορφία του, που ήταν ο επίπεδος διάδρομος διάβασής του.

Το γεφύρι ανατινάχτηκε το 1940 από τον ελληνικό στρατό κατά την εισβολή των Ιταλών και λίγα χρόνια αργότερα (1944) ολοκληρώθηκε η καταστροφή του από τον γερμανικό στρατό.

Στις γύρω από τη γέφυρα εκτάσεις (Αγία Τριάδα) έχουν ανακαλυφθεί μυκηναϊκά ξίφη καθώς και ευρήματα που ανάγονται στην προϊστορική εποχή.

Σε χαρακτηριστική λοφώδη θέση πλησίον της γέφυρας, βρέθηκαν ερείπια από κτίσματα του 4ου έως και του 2ου π.Χ. αιώνα και ανάμεσά τους διάφορα ευρήματα, όπως κεραμικά, υφαντικά βάρη, χάλκινα αντικείμενα, δείγματα μικροτεχνίας, τμήματα γυναικείων ειδωλίων καθώς και αρκετά αργυρά και χάλκινα νομίσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αργυρά νομίσματα προέρχονται από διάφορα νομισματοκοπεία του τότε γνωστού κόσμου, όπως την Πέλλα, την Αμφίπολη και τη Βαβυλώνα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ