Τα είπανε για τα σκουπίδια, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος

Πριν συμπληρωθούν δύο 24ωρα από την έκρηξη του Δημάρχου Ιωαννίνων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου στην διαχείριση απορριμμάτων, ήταν ο ίδιος αυτή την φορά, που ανέβηκε τα σκαλιά της Περιφέρειας για μία κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Ο Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση είχε καταγγείλει τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ για την απόφαση να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ώστε να αναλάβει η δεύτερη την διαδικασία του διαγωνισμού για την διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικούσε για τον εαυτό του, τον ρόλο αυτό. Να αναλάβει δηλαδή εκείνος με τις υπηρεσίες του τον διαγωνισμό του έργου, που επί της ουσίας αφορά όλους τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.

Γιατί το όψιμο ενδιαφέρον;

Το ερώτημα δεν απαντήθηκε από την Δημοτική Αρχή, η οποία μέχρι σήμερα μάλλον ελάχιστα έχει ασχοληθεί με την διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη.

Παρά λοιπόν τα όσα μεσολάβησαν, ο Δήμαρχος ζήτησε την συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, στην οποία δεν μετείχαν αντιδήμαρχοι ή υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κεντρικό θέμα ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων με τον Θωμά Μπέγκα να επιμένει στο αίτημα να αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών την διενέργεια του διαγωνισμού για το βιοαέριο.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, τόνισε ότι όσα έγιναν μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ των αυτοδιοικητικών, συνεργασία που δεν θα πρέπει να διαταραχθεί καθώς το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την λειτουργία του εργοστασίου, θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Τα έσοδα που θα προέλθουν από την διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης θα διατεθούν στο κοινό ταμείο ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων όλων των δήμων.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αυτοδιοικητικών και των προέδρων των ΦΟΔΣΑ προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς η διαχείριση των απορριμμάτων και να τεθούν οι βάσεις για την λήψη αποφάσεων.

Αυτό που καίει τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου είναι το γεγονός ότι θα υποχρεωθούν λίγο πριν τις εκλογές να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ