Τα 20 ελληνικά προϊόντα που προτιμούν οι ΗΠΑ

feta new

Η κατηγορία τρόφιμα-ποτά αναδεικνύεται ως η πιο δυναμική μεταξύ τεσσάρων ευρύτερων κατηγοριών προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του 2020, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου την Ελλάδας στη Ν. Υόρκη.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διεύρυνε το μερίδιό της ως ποσοστό επί του συνόλου της αξίας των ελληνικών εξαγωγών από το 28% στο 35%, καταδεικνύοντας, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Προξενείου, τις δυνατότητες για παραπέρα διείσδυση στην αμερικανική αγορά, με κυρίαρχες τις ελιές και τα τυροκομικά προϊόντα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ κατέγραψαν το 2020 πτώση 12,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 1.137,1 εκ. ευρώ, έναντι 1.305,2 εκατ. ευρώ το 2019. Με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής στατιστικής αρχής η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14% (με απογραφή σε δολάρια), σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019).

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την αγορά των ΗΠΑ το 2020 προφανώς και επηρεάστηκαν από τις συνθήκες που δημιούργησε σε μια σειρά από καθοριστικούς κλάδους η πανδημία. Για παράδειγμα, το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος των κατασκευών οδήγησε και σε μείωση των παραγγελιών για βιομηχανικά προϊόντα, όπως προϊόντα αλουμινίου.

Αντίστοιχα, ενώ στο σύνολό της η κατηγορία των δομικών υλικών παρέμεινε σχετικά σταθερή ως μερίδιο του συνόλου των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τα τσιμέντα κατέγραψαν μείωση.

Από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες επιδόσεις σε αξία αναδεικνύονται τα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα με 136,3 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα τσιμέντα υδραυλικά με αξία 81,6 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα 20 προϊόντα που συνθέτουν το 68,7% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται τα παρασκευάσματα διατροφής, ελαιόλαδο, τυροκομικά, καρποί και φρούτα κ.ά.

Αναλυτικά στον πίνακα

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • pinakas ipa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ