Τ. Καλογιάννη: Τι είπε για Διαιτησία, απορρίμματα και αντιπαραθέσεις

kalogiannia asa

Μία δήλωση με την οποία κρατά ίσες αποστάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική έκανε η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, μία δημόσια τοποθέτηση που έχει την δική της αξία στον «πόλεμο των απορριμμάτων» που έχει ξεσπάσει στην Ήπειρο.

Η κ. Καλογιάννη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την απόφαση της διαιτησίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκφέρει άποψη επί αυτής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την απόφαση με την οποία η Περιφέρεια καλείται να πληρώσει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ στην θυγατρική της ΤΕΡΝΑ για ζητήματα που άπτονται του εργοστασίου και αφορούν στο 2019.

Η κ. Καλογιάννη όταν ξεκίνησε η διαδικασία για το Διαιτητικό Δικαστήριο κατείχε ακόμη την θέση της Αντιπεριφερειάρχη που χειριζόταν πέραν των άλλων και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη δήλωση που έκανε ανέφερε ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιδιωτικού Φορέα έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και μάλιστα σε ένα διάστημα ότι η τότε κυβέρνηση κρατούσε κριτική στάση απέναντι στα μοντέλα σύμπραξης.

Συμπλήρωσε ότι η ίδια η σύμβαση προβλέπει την διαιτησία και υπεραμύνθηκε του έργου που έγινε στην Περιφέρεια επί θητείας της.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπεγράφη μία σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης κι αυτή η σύμβαση ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες αρχές.  Μην ξεχνάμε ότι η τότε κυβέρνηση κρατούσε και μία κριτική στάση απέναντι στα μοντέλα ΣΔΙΤ ενώ σήμερα σε κάθε γωνιά της χώρας και για κάθε αντικείμενο είναι πρωτοπόρα.

Άρα κανένα φταίξιμο δεν υπάρχει στη σύμβαση που υπεγράφη, κανένα φταίξιμο στο μοντέλο ΣΔΙΤ.

Όταν υπογράφουμε μία σύμβαση υπάρχουν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη. Εάν αυτοί παρανοήσουν ή παρεξηγήσουν κάτι από τα γραφόμενα στη σύμβαση οδηγούμαστε σε εξωδικαστικό ή ενδοδικαστικό αγώνα.

 Η σύμβαση για τα ΣΔΙΤ ορίζει την διαιτησία, έτσι λοιπόν προέκυψε η διαιτησία. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι επί θητείας μου ο Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης στερεών απορριμμάτων ολοκληρώθηκε, τα έργα τα σημαντικά και μεγαλόπνοα ολοκληρώθηκαν και έχουν βραβευθεί.

Σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες, ας υλοποιήσουν το νομικό πλαίσιο, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» κατέληξε η κ. Καλογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ