Σύσκεψη για την υποψηφιότητα του Ζαγορίου στην Unesco

zagori-unesco-fakelo0

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Υπουργείο Πολιτισμού με την συμμετοχή της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου με αντικείμενο την προετοιμασία του φακέλου για την υποψηφιότητα στην Unesco.

Η διαδικασία αυτή ήταν μακρά και δύσκολη φαίνεται όμως ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς στόχος είναι να κατατεθεί ο φάκελος υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία (Cultural Landscapes) της UNESCO τον Ιανουάριο του 2022.

Ο ογκώδης φάκελος που περιλαμβάνει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση, προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου από το 2019 και αν κατατεθεί όπως σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ, θα εξεταστεί στη συνάντηση της επιτροπής της UNESCO το καλοκαίρι του 2023.

Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας στον τομέα των Πολιτιστικών Τοπίων, όπου στον κατάλογο της UNESCO υπάρχει η γνωστή κοιλάδα Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν, τα Πυρηναία Ορη της Γαλλίας και οι αμπελώνες της Ντιζόν που παράγουν τα κρασιά Βουργουνδίας, οι ιστορικές βίλες της Τοσκάνης κι άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ