ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας.. Ερωτήματα για την πώληση του λιμανιού

igoumenitsa mauromati

Την διαφωνία του με την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα την ανακοίνωση η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν έγινε με διαφάνεια από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι δεν δημοσιοποίησαν: α) Πόσο αποτίμησαν, εφόσον το έκαναν, τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας;  β) Γιατί δεν όρισαν  τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό;  γ) Ποιά είναι τα ποσά των πρώτων και των δεύτερων προσφορών; δ) Ποιές δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ιδιώτης με βάση την μελέτη ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ; ε) Πώς θα προστατευθούν οι περιοχές Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου από την ηχορύπανση και τα καυσαέρια των πλοίων; στ) Τί σκοπό έχουν για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα; Θα την αποδώσουν ή θα συνεχιστεί ο επί 2,5 χρόνια εμπαιγμός  Δήμων και δημοτών Ηγουμενίτσας και Φιλιατών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Κυβερνητικό βουλευτή; Αν, στο και πέντε το αποφασίσουν, τι πρόκειται να αποδώσουν και με ποιο τρόπο θα γίνει η πράξη της απόδοσης;

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Το δημόσιο να σχεδιάζει την ανάπτυξή του και να ασκεί τη διοίκησή του. Αυτά προέβλεπε ο νόμος 4597/2019 που επέτρεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων, σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει στο 87% των λιμένων της Ευρώπης, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί, η Χερσαία Ζώνη.  Η ανάπτυξή της Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένη από το λιμάνι της και να μην έχει λόγο για τα ζητήματα που το απασχολούν, να επιβαρύνεται από την κίνηση των οχημάτων και να μην αποζημιώνεται, να υποχωρεί η παραλία του Δρεπάνου και να μην αποφασίζει για την αντιμετώπισή του, να μη τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι και να μην έχει δυνατότητα ελέγχου. Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι από τα τρία περίπου χιλιόμετρα του μετώπου της πόλης προς την θάλασσα του κόλπου, στους πολίτες θα απομείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν;  Όσο δε για το ποσό των 84 εκατομμυρίων, η πόλη δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος. Πηγαίνει στο σύνολό του στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.  

Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα στο Δήμο Ηγουμενίτσας η Χερσαία Ζώνη που είναι έξω από τις λιμενικές δραστηριότητες. Δηλαδή όλες οι παραλίες των Συβότων και της Πλαταριάς, το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο, ο ποδηλατόδρομος, όλος ο χώρος στα πλατάνια μαζί με τα γήπεδα τένις, το Πάνθεον, το Παλιό Λιμάνι με το Τελωνείο και το πάρκινγκ, το πάρκινγκ μπροστά από την Αστυνομία, ο παραλιακός δρόμος μέχρι την Εγνατία και όλοι οι χώροι όπου αναπτύσσονται  δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης.                                                               Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του λιμανιού Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται  δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης, ζητάμε να αποδοθούν στο Δήμο Φιλιατών.

Καλούμε το Δήμο Ηγουμενίτσας να συγκαλέσει άμεσα, την ύστατη ώρα, συνάντηση φορέων που θα συζητήσει και θα αποφασίσει τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ