ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εκτροπή, οφείλει να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός

ioannina dekemvrios tsipras

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως του πολιτικού υπεύθυνου για το ελληνικό Watergate και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα τονίστηκε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή καθώς είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Συγχρόνως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτονόητη τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής όταν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Κατά τις πληροφορίες ακούστηκαν προτάσεις από 4-5 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης όμως προσώρας κρίθηκε ότι προέχει η ανάδειξη όλων των πτυχών του θέματος και του πρωταγωνιστικού ρόλου του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπάρχει η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης μομφής όταν και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη. Εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ “με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργίας της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνηση» σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: «Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί. Ότι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτήν την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ