ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και αυτοδιοικητικές εκλογές…

perifereiakew ekloges

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και αυτοδιοικητικές εκλογές… Ένας πραγματικός γρίφος με δύο βασικά σενάρια. Το ένα που θέλει συνεργασία σε Περιφέρειες και μεγάλους δήμους και το δεύτερο που θέλει το ακριβώς αντίθετο.

Η ουσία είναι ότι παρότι το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες προηγούνται χρονικά, οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ανοίξει με σκοπό, τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα στηρίξει μέχρι τον Ιανουάριο.

Κι αυτό για να τους δώσει όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προετοιμαστούν σε επίπεδο προγραμμάτων και στρατηγικής.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα καταλήξουν σε μία κεντρική συμφωνία για συνεργασίες σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους. Φαίνεται ότι ορισμένες πτέρυγες δουλεύουν προς την κατεύθυνση αυτή, όμως υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι αρκετοί αυτοί που εκτιμούν ότι το κόμμα τους μπορεί να διακριθεί στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με «γνήσιους ΠΑΣΟΚικούς συνδυασμούς» και υποψηφίους, ώστε να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί την νίκη τους για να δημιουργήσει εντυπώσεις προς όφελός του.

Στον αντίποδα είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές όπου εκεί θα γίνει η σφοδρή αντιπαράθεση και θα αποτυπωθεί η επιρροή κάθε κόμματος. Ως εκ τούτου οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές μπορούν να δώσουν το περιθώριο για ευρείες συνεργασίες με κεντροαριστερό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο κόμματα θα λάβουν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Κι από τις αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το τοπίο που θα διαμορφωθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται με το νέο εκλογικό νόμο.

Και ο νόμος αυτός δίνει το περιθώριο εκλογής από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μεγαλύτερο του 43%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ