ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλο άλλοθι τα «Απάτητα Βουνά»

drakolimni1

Τα βέλη και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων συγκέντρωσε το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα «Απάτητα Βουνά».

Ήταν ένα από τα θέματα που επικέντρωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου o Κώστας Τζιόβας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τζιόβας υποστήριξε ότι τα Απάτητα Βουνά ήταν μία σημαντική ιδέα και πρόταση της επιστημονικής κοινότητας που εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο ώστε να αποτελέσει το μεγάλο άλλοθι της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

«Από τη μια λοιπόν,  διαφημίζουν  ή ορθότερα – με την λογική τους-    θυσιάζουν «6 Βουνά χωρίς Αιολικά» και  από την άλλη απογυμνώνουν  από κάθε θεσμική θωράκιση   και περιβαλλοντική προστασία   όλα τα υπόλοιπα που τα παραδίδουν βορά στους «πράσινους επενδυτές» εν ονόματι της «Πράσινης Μετάβασης» .

Από τη μια, ανακηρύσσουν  « 6 Απάτητα Βουνά» αλλά καταργούν με νόμο  36  Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και  όλων  των κηρυγμένων Εθνικών Πάρκων της χώρας  μαζί με  τις διοικήσεις τους, τις οποίες  αντικαθιστούν από ένα Αθηνοκεντρικό Οργανισμό με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο , οριζόμενο από τον εκάστοτε Υπουργό.

Σβήνουν έτσι,  κάθε ίχνος κοινωνικής συμμετοχής,  συναπόφασης,  παρέμβασης και ελέγχου,  καθιστώντας ουσιαστικά  τον τόπο  «Απάτητο» για τις τοπικές  κοινωνίες αλλά έτοιμο προς «καταπάτηση – αξιοποίηση» στην ανεξέλεγκτη επενδυτική βουλιμία, είτε για υποδομές κατασκευαστικές – τουριστικές μέσα σε θεσμοθετημένες Προστατευόμενες Περιοχές (Π.Π) και εκτός οικισμών, είτε για την ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς κανένα απολύτως περιβαλλοντικό, χωρικό ή γεωγραφικό σχεδιασμό, αλλάζοντας βίαια τις χρήσεις γης και υποβαθμίζοντας παραγωγικά αγροτικά τοπία, όπως γίνεται με τα διάσπαρτα  φωτοβολταϊκά πάρκα» ανέφερε ο κ. Τζιόβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ