ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Ταφόπλακα για τους δήμους το τέλος ταφής

asa-leitourgia5

Το τέλος ταφής απορριμμάτων αποτελεί «ταφόπλακα» στα οικονομικά των Δήμων και  περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Αυτό υποστηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιβάρυνση που είναι προ των πυλών και θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το τέλος ταφής ορίζεται στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και στην τιμή των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου

 Μετά την τρομακτική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των δήμων λόγω της εκτίναξης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,  έρχεται από την  κυβέρνηση  η επιβολή ακόμα ενός άδικου,  τέλους, το οποίο θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» στα ισχνά οικονομικά των Δήμων ενώ θα επιβαρύνει τους Δημότες ακόμη περισσότερο και χωρίς καμία  περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα, επισημαίνει η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνολικό κόστος για το «τέλος ταφής» στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι θα φθάσει ετησίως το 1.100.000  ευρώ από το οποίο περίπου 440.000 ευρώ να είναι η επιβάρυνση  που  αντιστοιχεί στο Δήμο Ιωαννιτών και φυσικά στους δημότες.

«Στα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το …οξύμωρο που συμβαίνει μόνο στην Ήπειρο  και το οποίο έχει διαρρήξει την απαιτούμενη σχέση συνέργειας και συνεργασίας ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ  που πρέπει να υπάρχει, μεταξύ των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης όπου, η μεταφορά του Υπολείμματος,  αυθαίρετα και κατά παράβαση του νόμου, γίνεται από την Περιφέρεια ενώ ο ΦοΔΣΑ είναι αυτός που απλά,  καλείται να τιμολογήσει και οι Δήμοι αδιαμαρτύρητα, να επιβαρυνθούν το τέλος ταφής των απορριμμάτων.

Δυστυχώς όμως για τον Δημότη, που θα κληθεί να βάλει  βαθιά το χέρι στην τσέπη , το σημείο σύγκλισης όλων  (Περιφέρειας, Δήμων και ΦοΔΣΑ) είναι η δηλωμένη στάση τους και η σιωπηρή αποδοχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων που, μεθοδικά προωθεί η ακραία Νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η βαθιά αντικοινωνική, αντιπεριβαλλοντική αλλά και αντιαναπτυξιακή πολιτική, διαχείρισης των απορριμμάτων, που  ενισχύεται πλέον και από το «χαράτσι ταφής», αποτελεί την επιτομή της οριζόντιας διαπλοκής υπέρ των μεγάλων εταιρειών και των εργολαβικών συμφερόντων. Διαπλοκή που πηγάζει στο Μαξίμου και διαπερνά και την αυτοδιοίκηση σε όλες της τις βαθμίδες, διαμορφώνοντας περιστασιακές συμμαχίες ή μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ τους. 

Μόνοι και ζημιωμένοι από αυτό βγαίνουν οι Δημότες, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται πως κάποιοι όχι μόνο κερδοσκοπούν από την δική τους τσέπη  αλλά και «τζογάρουν» την  ποιότητα  ζωής, αυτών και των παιδιών τους!  Είναι αναγκαίο να έχουμε λόγο και δράση. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κάθε Δημότης, η κάθε γειτονιά και συνοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δεσμεύεται να  συστρατευτεί, με όλες τις αυτοδιοικητικές,  επιστημονικές, κοινωνικές δυνάμεις και με όλες τις κινήσεις πολιτών για την ανατροπή αυτής της απόφασης και την εφαρμογή μιας δίκαιης, αναλογικής και διαφανούς τιμολογιακής πολιτικής που θα μεγιστοποιεί τη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ