Συντονισμένα βήματα για να φτάσει η Νικόπολη στην UNESCO

nikopoli-diadromi

Πλώρη για την UNESCO με συγκεκριμένα και συντονισμένα βήματα βάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ανοίξει εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όμως τώρα φτάνει το πλήρωμα του χρόνου.

Μάλιστα σκοπός είναι ο φάκελος να κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2024 ή το αργότερο το 2025.

Ο δρόμος για την ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς χάρη στα έργα που γίνονται και κυρίως σε αυτά που επιτρέπουν πλέον την ενοποίηση του χώρου και την μετατροπή του σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα αρχαιολογικά πάρκα της χώρας.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν προσδιορίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν μέχρι τον Ιανουάριο θα εγκριθούν οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται στην Αρχαία Νικόπολη ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα εκπονηθούν οι μελέτες που απαιτούνται  για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, ενώ το ίδιο διάστημα, μελέτες που είναι ήδη ώριμες θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης και μια σειρά από έργα, όπως το κτίριο υποδοχής και η ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Θεωρώ πως είμαστε τυχεροί, που η Υπουργός κα Μενδώνη δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία της Ουνέσκο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.

«Η αποτελεσματικότητά της είναι γνωστή και για αυτό είμαι σίγουρος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Η σημασία που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποδεικνύει και η συμμετοχή στη σύσκεψη του Περιφερειάρχη», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ