Συνέργεια για την εξωστρέφεια και την οικονομία

DHMARXOS_EPIMELΗ συνέργεια για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την εξωστρέφεια των Ιωαννίνων ήταν ο στόχος της ευρείας σύσκεψης που έγινε σήμερα, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου.

Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν τα Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων καθώς αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη συστράτευσης δυνάμεων κι ανάληψης πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, μετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Φίλης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μπαλαμπέκος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Χορέβας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Νίκος Γκόλας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, από τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο δόθηκε αναλυτικά η εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου. Οι συνεχείς περικοπές σε θεσμοθετημένους πόρους οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες και απειλούν πλέον την λειτουργία του Δήμου.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης οι περικοπές στους ΚΑΠ φτάνουν, σε σχέση με το 2011, στο 50%, ενώ από τη ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ. Τα έσοδα του Δήμου παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η ανταπόκριση των οφειλετών του Δήμου στην ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ χαμηλή.

Παράλληλα δόθηκαν στοιχεία για τα έργα του Δήμου που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει στα 151 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον καθίσταται επιβεβλημένη η συνέργεια όλων των τοπικών φορέων ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος.

Η τόνωση λοιπόν της επιχειρηματικότητας και η εξωστρέφεια της περιοχής με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας είναι οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα υπάρχει συνεχής συνεργασία όλων των φορέων.

«Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και το κλίμα εξαιρετικό. Η ενότητα δυνάμεων είναι απαραίτητη για να αντισταθούμε στην οικονομική κρίση και η συνέργεια επιβεβλημένο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική ενημέρωση και για τα προβλήματα που έχει ο Δήμος με πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι αρνούνται να καταβάλλουν τις οφειλές τους είτε αυτές προέρχονται από τραπεζοκαθίσματα, είτε από το τέλος 0,5% είτε από μισθώματα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και έγινε σαφές ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή.

Τέλος έγινε συζήτηση και την ανάγκη στήριξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ώστε να διασφαλίσει στέγη, σε ξενοδοχεία της περιοχής, σε φοιτητές με πολύ χαμηλό εισόδημα. Τονίστηκε πως αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε ένας μεγάλος αριθμός θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πόλη, γεγονός αρνητικό για την τοπική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ