Συνέργειες για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

proskinimatikos

Στα πλαίσια της εξωστρέφειας, της δόμησης αλλά και της ανάπτυξης συνεργειών του Σωματείου σπουδαστών και αποφοίτων Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας με τους εκπροσώπους τουριστικών φορέων των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Σωματείου μας κ. Νικ. Σουτόπουλου.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Σπ. Σουρέλης,  ο Αντιπρόεδρος κ. Ευστ. Σιούτης, ο Ταμίας κ. Δημοσθ. Πατερούσης και τα μέλη κ. Έφη Εξάρχου και κ. Γ. Τάσσος.

Ο κ. Νίκος Σουτόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά αυτής της ειδικής εναλλακτικής μορφής του θρησκευτικού τουρισμού, για την βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου, μιας περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον αλλά και σημαντικούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τουριστικούς πόρους, στάθηκε στον σημαντικό σταθμό της ίδρυσης του πρώτου, πανελλήνια, Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων  (αρ. διάταξης Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων 19/6/2019 με Α.Μ. Σωματείου 2243 και έδρα τα Ιωάννινα). 

Στην παρουσίασή του ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, διαδικτυακά, για τους σκοπούς, τους στόχους της επαγγελματικής ανάπτυξης του Σωματείου αλλά και το πρόγραμμα σπουδών θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης των σπουδαστών της ειδικότητας στο ΔΙΕΚ Ιωαννίνων και όλης της χώρας, που οδηγούν στην πιστοποίηση τους ως εξειδικευμένους συνοδούς θρησκευτικού τουρισμού για τα θρησκευτικά μνημεία (χριστιανικά μνημεία βυζαντινά και μεταβυζαντινά και αλλόθρησκα ισλαμικά και εβραϊκά).

Στη συνέχεια το Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Κατερίνα Ιωαννίδου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδρομές αρχαιολογικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος στην περιοχή των Ιωαννίνων, των Ζαγοροχωρίων, της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων για τις ανάγκες συνοδείας και ξενάγησης, οι οποίες κέρδισαν το ενδιαφέρον των ξενοδόχων.

Τέλος, ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και τους εκπροσώπους του Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού, που οδήγησαν στη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων για την ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα σε τοπικούς φορείς τουρισμού της Ηπείρου (Ιερές Μητροπόλεις, Ο.Τ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων, Ενώσεις Ξενοδόχων, τουριστικά πρακτορεία, κ. ά.) για την προβολή αυτού του ειδικού τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, με τα ήπια τουριστικά χαρακτηριστικά μιας αειφόρου πορείας στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ