Συνεργασία για το Πάρκο Πολιτισμού

Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, είχε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου.

Στη διάρκειά της η Υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τις δράσεις πολιτισμού που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ ενώ είχε την ευκαιρία να ακούσει αναλυτικά τα σχέδια που υπάρχουν για την αξιοποίηση των πρώην Οθωμανικών Λουτρών και της Βιβλιοθήκης που βρίσκονται στο Κάστρο για τη δημιουργία «Πάρκου Πολιτισμού».

Ο κ. Μανταλόβας παρουσίασε στην υπουργό Πολιτισμού, λεπτομερώς και τεκμηριωμένα τα στάδια που έχουν ακολουθηθεί για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, ενώ αναφέρθηκε και στις λύσεις που υπάρχουν για το θέμα της παραχώρησης χρήσης των πολιτιστικών χώρων.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν το «Πλαίσιο Συνεργασίας» που έχει υπογραφεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με στόχο, την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κάστρου Ιωαννίνων, το επίπεδο ωριμότητας μελετών και το Business Plan που έχει στη διάθεση του ο Δήμος για την ανάπτυξη και λειτουργία του «Πάρκου Πολιτισμού».

Το Πάρκο θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και επιδιώκεται η βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης, μέσω της ανάδειξης του ιστορικού χαρακτήρα της και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που προσφέρει ο μνημειακός της πλούτος και η ένταξή του στον ιστό της πόλης. Προκειμένου να δημιουργηθεί το «Πάρκο Πολιτισμού», ο Δήμος Ιωαννιτών προγραμματίζει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης μνημείων και χώρων που βρίσκονται στη Βορειοανατολική ακρόπολη και πέριξ αυτής, και συγκεκριμένα προβλέπεται:

«Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων»

«Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης»

«Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών (Πάρκο Πολιτισμού – Κάστρο».

Τέλος συμφωνήθηκε μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Υπουργείου Πολιτισμού, να υπάρξει στενή συνεργασία και παρακολούθηση όλης της διαδικασίας ώστε να υλοποιηθεί το «Πάρκο Πολιτισμού» στο Κάστρο Ιωαννίνων..

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ