Συνέδριο του ΕΜΠ στο Μέτσοβο για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

dasos pindos

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. συνεχίζουν τη συστηματική προσπάθεια για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., στις 22 – 24 Σεπτεμβρίου του 2022, διοργανώνουν το 10ο Συνέδριο με θέμα «Έρευνα και δράσεις για την αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π. στο Μέτσοβο.

Τα συνέδρια του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., από το 1995, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο, αποτελούν πια θεσμό, ένα τακτικό βήμα παρουσίασης και συζήτησης της κατάστασης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές.

Στο προηγούμενο συνέδριο, αναλύθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που η δεκαετής κρίση κληροδότησε στις ορεινές περιοχές. Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, φιλόδοξου αλλά και ρεαλιστικού οράματος για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους τοποθετήθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι  καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και τα πλούσια ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν έδωσαν ένα αισιόδοξο τόνο, στον αντίποδα των συσσωρευμένων προβλημάτων που αναπαρήγαγαν μια αίσθηση αδιέξοδου.

Το 10ο συνέδριο στοχεύει στην εκ νέου προβολή των δυνατοτήτων για την αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, μέσω της παρουσίασης τόσο σχετικών ερευνητικών αποτελεσμάτων, όσο και δράσεων που μπορεί να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα μια αναγεννητικής πορείας. 

Παράλληλα, στοχεύει στην ωρίμανση των βασικών προϋποθέσεων, ώστε οι ιδέες να μπορούν να μετατραπούν σε πράξεις. Για παράδειγμα, μια χρόνια έλλειψη της χώρας μας, μιας χώρας κατ’ εξοχήν ορεινής, είναι η ύπαρξη ισχυρών θεσμών που να μπορούν να αντιπροσωπεύουν την ορεινή και απομονωμένη Ελλάδα, που θα  κάνουν τη φωνή της να ακουστεί δυνατά.  Η κοινωνία των πολιτών στις ορεινές περιοχές, οι ορεινοί δήμοι, η επιστημονική κοινότητα, οι σχετικοί θεσμοί του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο της κοινής προσπάθειας και της συνεργασίας. Η διαμόρφωση στοχευμένης πολιτικής για τις ορεινές περιοχές – ένα δρόμο που ακολούθησαν, εδώ και δεκαετίες, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σήμερα αναπτυγμένες ορεινές περιοχές, πρέπει να αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο.

Στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου, θα επιχειρηθεί να καθοριστούν τα απαραίτητα βήματα προς τη χάραξη αυτής της πολιτικής, χωρίς την οποία η αναγέννηση των ορεινών περιοχών θα συναντά διαρκώς εμπόδια, ορατά και, κυρίως, αόρατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ