Συνεχίζεται η έκθεση «Επαναcύσταση ’21: Ήπειρος»

epanasistasi

Έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου παρατείνεται, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, η περιοδική έκθεση «Επαναcύσταση ’21: Ήπειρος», που παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «Επαναcύσταση’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, την έκθεση, που αναδεικνύει την πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση, έχουν δει περίπου 16.000 επισκέπτες. Μέσα στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μοναδικά εθνικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ «επιστρέφουν» στον τόπο τους. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν μια φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, ένα πορτοφόλι της κυρα-Βασιλικής, μία σημαία-λάβαρο από την Ήπειρο, ένα καριοφίλι του Αλή Πασά, μια σπάθη του Ζαχομήλιου, μια πίπα του Αθανασίου Τσακάλωφ και μια πινακίδα με αναγραφή από τα χέρια του Μάρκου Μπότσαρη.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ