Συναγερμός για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων

AIGOPROBATA 14

Χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη πΓΔΜ έχουν ήδη περάσει στην εγχώρια αγορά. Τα ζώα εισάγονται σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές, ακόμη και κάτω των δύο ευρώ το κιλό, και μέχρι να φτάσουν στο σφαγείο ή στους εμπόρους έχουν καταφέρει να αλλάξουν …ιθαγένεια. Όσο πλησιάζει το Πάσχα ο ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές ζώων γίνεται ασφυκτικός για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν παραγωγοί, ολόκληρα κοπάδια ήδη περιμένουν στα σύνορα Ρουμανίας – Βουλγαρίας προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα ελληνικά εδάφη.

Φέτος, η αγορά αναμένεται να είναι ελλειμματική από αρνιά και κατσίκια, καθώς το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, με συνέπεια ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής παραγωγής αμνοεριφίων… να οδεύει, προς τις αγορές του εξωτερικού. Ετσι, η εγχώρια αγορά τροφοδοτείται κυρίως με αμνοερίφια από χώρες της Βαλκανικής.

Οι εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς την Ισπανία και τη Γερμανία, έχουν ξεκινήσει. «Με δεδομένες τις εξαγωγές, αλλά και τις πολλές απώλειες νεαρών ζώων τον χειμώνα -με τη φετινή παγωνιά πολλά από τα νεογέννητα πέθαιναν- θεωρητικά θα έπρεπε να αναμένουμε ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης.

Η συρρίκνωση των κοπαδιών, λόγω καιρού, εκτιμάται σε περίπου 15% με 20%. Και όπως θα περίμενε κανείς, η τιμή παραγωγού, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς, θα έπρεπε να ήταν υψηλή. «Ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, θα δούμε πολλά ελληνοποιημένα κρέατα στους πάγκους, τα οποία εισάγονται και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι τόσες οι νοθείες και οι κομπίνες που γίνονται που τελικά και οι παραγωγοί πλήττονται αλλά και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τρώει», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΚ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ