«Συναγερμός» για τα κουνούπια

KOYNOYPI

KOYNOYPI«Επέλαση» των κουνουπιών αναμένεται εφέτος στη χώρα μας, καθώς ο ήπιος χειμώνας και οι πολλές βροχές δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή τους.

«Εφέτος έχουμε τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη των κουνουπιών», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου,επιστημονικός υπεύθυνος Επιδημιολογικής Επιτήρησης στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και συντονιστής του προγράμματος για τον δυτικό Νείλο και την ελονοσία MalWest.

 

«Ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε τη διαχείμαση των κουνουπιών, δηλαδή την επιβίωση πολλών από αυτά, ενώ οι πολλές βροχές αύξησαν τα ενδιαιτήματά τους, δηλαδή τους τόπους αναπαραγωγής τους. Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει ότι πιθανώς θα έχουμε πάρα πολλά κουνούπια εφέτος και ορατός είναι ο κίνδυνος να δούμε νέα κρούσματα νοσημάτων όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

»Είμαστε λοιπόν σε αυξημένη επιτήρηση, για να ληφθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, όπως οι ψεκασμοί. Ωστόσο και οι πολίτες πρέπει από την πλευρά τους να λάβουν τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Οι ανησυχίες των ειδικών δεν είναι αβάσιμες, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια δείχνουν να εξαπλώνονται στη χώρα μας.

«Την τελευταία τετραετία υπήρξαν στην Ελλάδα εξάρσεις κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ σε μείζον πρόβλημα δημοσίας υγείας έχει αναδειχθεί η ελονοσία, με την επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων κάθε έτος από το 2009 και μετά», εξηγεί η κυρία Δανάη Περβανίδου, από το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιπλέον, «κάθε χρόνο έχουμε και κρούσματα λεϊσμανίασης, η οποία μεταδίδεται από τις σκνίπες. Επειδή, εξάλλου, σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχει και ο κατάλληλος διαβιβαστής-κουνούπι που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό (σ.σ. είναι το κουνούπι-τίγρης), δυνητικά υπάρχει και η πιθανότητα μετάδοσης αυτού του νοσήματος, εάν μολυνθεί ο διαβιβαστής από εισαγόμενο κρούσμα της νόσου».

Ο ιός του δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επανεμφάνιση και η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου επί τέσσερις συνεχόμενες χρονιές υποδηλώνει την εγκατάσταση του ιού στην Ελλάδα και έτσι αναμένεται η κυκλοφορία του να συνεχιστεί.

Την περίοδο 2010-2013 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 609 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τους 432 από τους ασθενείς να εκδηλώνουν συμπτώματα προσβολής και στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και τους 70 να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Τον ιό μεταδίδει κυρίως το κοινό κουνούπι, το οποίο με τη σειρά του έχει μολυνθεί από άρρωστα πτηνά. Το σχεδόν 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ενώ δύο στους δέκα έχουν ήπια νόσο και λιγότεροι από 1% (συνήθως μεγάλης ηλικίας άτομα) σοβαρή νόσο, που προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου συμπεριλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο (τρέμουλο), σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Αντίστοιχα, η ήπια νόσος προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ