Συμβούλιο διοίκησης τους επόμενους μήνες στο Πανεπιστήμιο

panepistimio panoramiki

«Διπλό» μοντέλο διοίκησης θα έχουν για ένα χρονικό διάστημα τα πανεπιστήμια της χώρας. Με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, το πρώτο χρονικό διάστημα θα δώσει την δυνατότητα στα μισά πανεπιστήμια της χώρας να εκλέξουν άμεσα τα νέα Συμβούλια Διοίκησης τους, ενώ τα άλλα μισά θα μείνουν με πρυτανικές αρχές μέχρι να λήξουν οι θητείες τους.

Έτσι, η πρώτη μεταβατική περίοδος εφαρμογής των νέων διατάξεων φέρνει δυο διαφορετικά μοντέλα στην διοίκηση των ανωτάτων Ιδρυμάτων μας.

Από την μια πλευρά, τα δέκα ΑΕΙ της χώρας που είχαν φέτος την Άνοιξη πρυτανικές εκλογές αλλά πήραν παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 ενόψει της ψήφισης του νόμου, θα αλλάξουν διοίκηση και θα εκλέξουν τους επόμενους μήνες τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόκειται για τα  πανεπιστήμια Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Μέχρι τη λήξη της θητείας

Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας που κανονικά είχαν πρυτανικές εκλογές σε ένα ή ενάμιση χρόνο από σήμερα θα συνεχίσουν να διοικούνται έως την λήξη των θητειών τους, από τις νυν πρυτανικές αρχές τους. Έτσι θα αποτελέσουν ένα «υβριδικό» μοντέλο μεταξύ των δυο συστημάτων. Και αυτό γιατί τα πανεπιστήμια αυτά θα διοικούνται πλέον από τις πρυτανικές τους αρχές (χωρίς Συμβούλια διοίκησης δηλαδή), αλλά χωρίς την Σύγκλητο. Κι αυτό γιατί θα εφαρμοστεί την περίπτωση αυτή η διάταξη του νέου Νόμου που αφαιρεί από την Σύγκλητο των ΑΕΙ όλες τις άλλες αρμοδιότητες πλην της διαχείρισης των ακαδημαϊκών τους θεμάτων και λειτουργίας. Δηλαδή όλες οι αρμοδιότητες διοίκησης και ελέγχου θα περάσου στις πρυτανικές τους αρχές, χωρίς έλεγχο ή επίβλεψη από την Σύγκλητο τους. Και βεβαίως με τις όποιες ευθύνες συνεπάγονται αυτές.

Όλα αυτά βεβαίως, έως ότου προκηρύξουν και αυτά τις εκλογές τους και εκλέξουν τα νέα Συμβούλια τους. Κάτι όμως που χρονικά αναμένεται να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με ότι αυτό πιθανά συνεπάγεται.

Κατά τα άλλα, στα δέκα πανεπιστήμια που θα κάνουν άμεσα εκλογές για τα νέα Συμβούλια διοίκησης τους η «προεκλογική περίοδος» περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα …ψηφοδέλτια ήδη προετοιμάζονται. Οπότε το επόμενο χρονικό διάστημα (και ειδικά εκείνο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές) αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και με πλήθος ειδήσεων στο εσωτερικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ