Σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ εξήγγειλε ο Αυγενάκης

avgenakis

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας συζητήθηκαν εκτενώς, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην συζήτηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και ο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, την οποία και συντόνισε ο δημοσιογράφος του TRT, Σωτήρης Πολύζος.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην παρουσία του στη Θεσσαλία και στο τι πρέπει να γίνει εκεί για να επουλωθούν οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

«Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται και στο πεδίο αλλά και στο γραφείο συνδυαστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και συμπλήρωσε «ήδη κλιμάκιο με πολύ μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια project, δουλεύει νύχτα-μέρα υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να δουλέψουμε πάνω σε αυτές και να πετύχουμε το καλύτερο. Μέσα από τα νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, πρέπει να πάμε μπροστα και να μην μείνουμε πίσω».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό στο θέμα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, ο Υπουργός, ανέφερε ότι «η πολιτεία κινήθηκε ταχύτατα μετά το συμβάν των πλημμυρών στη Θεσσαλία, και επεσήμανε ότι τεχνολόγοι και ειδικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Θεσσαλία προκειμένου τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πληγέντων και κυρίως να δοθούν αποζημιώσεις για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο». Παράλληλα, επισήμανε ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταχύτατα για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις αναγκαίες αποζημιώσεις, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, και να υπάρξει ειδική μέριμνα, όσον αφορά τα ζώα τα οποία χάθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες».

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης, κάλεσε τον κόσμο να κάνει άμεσα τη δήλωσή του προκειμένου να αποζημιωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί τα στρέμματα που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία ξεπερνούν τις 900.000.

Ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα, για να μπορεί η πολιτεία να προσφέρει περισσότερα»,  και στάθηκε ιδιαίτερα στα κακώς κείμενα που έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλία, από επιτήδειους οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν μέσα από ανακριβείς δηλώσεις.

Σχετικά με το παραπάνω “φαινόμενο”  τόνισε ότι οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτό αφού δεν παράγονται στη Θεσσαλία, όμως κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα κατάσταση. «Είναι ντροπή αυτό και μόνο ντροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση επισήμανε ότι «θα έρθει στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ, που θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μπορεί ο κάθε παραγωγός να βλέπει τη ζημιά που έχει υποστεί πιο εύκολα από ότι σήμερα και φυσικά να μπορεί να δει την παραγωγή του, και τι χρειάζεται αυτή για να γίνει καλύτερη.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγρότες θα πρέπει να μπουν σε ένα νέο κόσμο παραγωγής, και ιδίως οι επαγγελματίες αγρότες. «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη, που θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσει κατάρτιση και εκπαίδευση. Επίσης πρέπει να υπάρχει πιο σωστός τρόπος διαμοιρασμού των επιδοτήσεων, για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι θα ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα επαγγελματικά».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε δυναμικό πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ Αυγενάκης. «Είναι προσωπική μου δέσμευση αλλά και του πρωθυπουργού. Θέλουμε 60.000 νέους αγρότες και η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για να γίνει αυτό. Δόθηκε μάλιστα μία σημαντική πρώτη βοήθεια σε όσους από αυτούς θα επενδύσουν πάνω στη καλλιέργεια της γης», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ