Σύγχρονοι δουλέμποροι…. Παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές πουλώντας ψεύτικες ελπίδες

METAFORA_METANASTONΧρυσές δουλειές, εκμεταλλευόμενοι τους λαθρομετανάστες κάνουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Τα κυκλώματα έχουν συνήθως διεθνή χαρακτήρα και δρουν από τα σύνορα της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Ηπείρου. Το όνειρο για το ταξίδι στην Ευρώπη πουλιέται κι αγοράζεται πανάκριβα. Και βέβαια συνήθως αυτό τελειώνει στα μισά του δρόμου.

Χρησιμοποιώντας πλωτά και χερσαία μέσα επιχειρούν να διακινήσουν λαθρομετανάστες προς την Ιταλία. Πολλά από τα ταξίδια αυτά έχουν τραγικό επίλογο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Πάργας όπου οι αδίστακτοι μεταφορείς πέταξαν κυριολεκτικά στα χωράφια τα πτώματα μεταναστών που δεν άντεξαν τις κακουχίες του ταξιδιού ανάμεσα στο βαμβακόσπορο.

Και βέβαια αυτή δεν είναι η μόνη….

Όμως τα κυκλώματα δεν πτοούνται. Για αυτούς άλλωστε η ανθρώπινη ζωή έχει ελάχιστη αξία. Συχνά δεν έχει μεγαλύτερη από το αντίτιμο για το ταξίδι.

Ένα από αυτά τα κυκλώματα που μετέφερε αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Ιταλία, εξαρθρώθηκε στo πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή τρεις διακινητές, δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 36 και 30 ετών και ένας 30χρονος υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι οργάνωσαν και επιχείρησαν να μεταφέρουν 27 αλλοδαπούς Αφρασιατικής καταγωγής από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Αστυνομικού Σταθμού Πέρδικας, του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, εντοπίστηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ανοικτά της παραλίας Καραβοστάσι της Πέρδικας Θεσπρωτίας, ιστιοφόρο σκάφος, ακυβέρνητο και χωρίς επιβαίνοντες.

Μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν στην παραλία και στην ευρύτερη περιοχή είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς Αφρασιατικής καταγωγής καθώς από τον έλεγχο των εγγράφων τους διαπιστώθηκε η μη νόμιμη είσοδος και παραμονή στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εντοπίστηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο διακινητές, υπήκοοι Βουλγαρίας, ο ένας εκ των οποίων κατά τον έλεγχο επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ παράλληλα σε άλλη περιοχή της Ηγουμενίτσας συνελήφθη και το άλλο μέλος του κυκλώματος, ο 30χρονος Ιρακινός.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με φορτηγό όχημα από την Ομόνοια Αττικής σε όρμο κοντά στην παραλία Καραβοστάσι της Πέρδικας Θεσπρωτίας και επιβιβάστηκαν στο σκάφος προκειμένου μεταβούν στην Ιταλία, όμως λόγω μηχανικής βλάβης, αποβιβάστηκαν από τους διακινητές στο ίδιο σημείο.

Σημειώνεται ακόμα ότι οι τρεις συλληφθέντες, καθώς και τουλάχιστον δύο ακόμα αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, οι οποίοι αναζητούνται, κατά το τελευταίο έτος συνέστησαν δομημένη ομάδα με διαρκή δράση, με σκοπό τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία, ενώ αρχηγικό ρόλο φέρεται να έχει ο 36χρονος Βούλγαρος.

Εκτιμάται ότι το οργανωμένο κύκλωμα, από τη δράση του αποκόμιζε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά ενώ για τη συγκεκριμένη μεταφορά, οι αλλοδαποί είχαν καταβάλει σε μέλη του κυκλώματος το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, ο καθένας.

Επίσης, στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 36χρονου υπηκόου Βουλγαρίας εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης στη διακίνηση εγκύων γυναικών με σκοπό την αγοραπωλησία βρεφών.

Το σκάφος, το όχημα, τρία κινητά τηλέφωνα, πλαστά και λοιπά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ