Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κρούσματα σε δομές

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τα μοναδικά, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στη Ριτσώνα, όπως κατηγορηματικά τόνισε ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Όπως ανέφερε, «αν προκύψει κρούσμα, υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να δημιουργηθεί άμεσα χώρος καραντίνας για τα πρόσωπα τα οποία είναι θετικά και για αυτούς που είναι στον περίγυρό τους. Οι δομές έχουν μία δυσκολία που θέλω να σας την πω. Μπορείς να περιορίσεις την είσοδο ατόμων μέσα στις δομές και με το κλείσιμο της διαδικασίας ασύλου από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού και τον περιορισμό της κίνησης προσώπων προς τις δομές και με τα μέτρα που έχουμε πάρει για έξοδο από τις δομές μπορούμε να απομονώσουμε τη δομή. Αυτό που δεν μπορούμε να απομονώσουμε είναι την κίνηση μέσα στη δομή η οποία είναι πολύ πιο ενεργή από ότι είναι στις κοινωνίες εκτός».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεστ σε κάθε πιθανό κρούσμα και στα νησιά, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν βγει αρνητικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση των μεταναστών που μένουν στα νησιά.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σταματήσαμε επιτέλους την αύξηση των διαμενόντων στα νησιά. Για πρώτη φορά αυτό το τρίμηνο είχαμε 5,3% μείωση των διαμενόντων. Και το επόμενο τρίμηνο θα κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Τα νησιά πλέον δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος. Η αποσυμφόρηση τρίμηνο με τρίμηνο θα είναι πραγματικότητα» κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ