Σβήνει το Μετσοβόνε από τον χάρτη ΠΟΠ

METSOBONEΑπό το 1958 που ξεκίνησε την παραγωγή ονομαστών τυριών το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα δεν θα μπορούσε να οραματιστεί πως το διάσημο «Μετσοβόνε» θα κινδύνευε να μείνει εκτός ΠΟΠ.

Σήμα κατατεθέν του Μετσόβου, το Μετσοβόνε κινδυνεύει να μείνει εκτός κοινοτικού καταλόγου προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές ο μετσοβίτικης καταγωγής βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, που ήταν ένας από τους ευεργέτες της περιοχής. Τα κεφάλαιά του διαχειρίστηκε σοφά εν συνεχεία ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, που ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα και μαζί με αυτό το τυροκομείο.

Στα πρότυπα του ιταλικού προβολόνε –άλλωστε ο Ευάγγελος Αβέρωφ έστελνε τους Μετσοβίτες τεχνίτες στην Ιταλία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους- η καπνιστή παρμεζάνα απέκτησε φανατικούς φίλους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ωστόσο, το αδιέξοδο από την έλλειψη πρώτης ύλης στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα το τυροκομείο είναι τέτοιο ώστε η διοίκησή του αποφάσισε να ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό του Μετσοβόνε από τη λίστα των προϊόντων Π.Ο.Π.. έτσι ώστε να μπορεί να προμηθευτεί γάλα και από τις γύρω περιοχές και να συνεχίσει να παράγει.

« Όταν ξεκίνησε το ίδρυμα τη λειτουργία του είχε ένα βουστάσιο με 40 αγελάδες που όμως έκλεισε πριν από 10 περίπου χρόνια. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε από τους κτηνοτρόφους με 0,60 ευρώ το κιλό το γάλα τους», είπε σχετικά ο Κώστας Τρίτος, υπεύθυνος του τυροκομείου. Με την αγελαδοτροφία να έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί είναι πρακτικά αδύνατο να παρασκευάσει κανείς τυρί με γάλα που να προέρχεται από το Μέτσοβο. Δεν είναι όμως μόνο το καπνιστό τυράκι Μετσοβόνε που εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ήδη η παρμεζάνα που παρασκεύαζε το τυροκομείο έχει πάψει να παρασκευάζεται εξαιτίας της ποιότητας του γάλακτος.

Η ετήσια παραγωγή του Μετσοβόνε ανέρχεται στους 200 τόνους.

Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου 20 αγελαδοτρόφους, από τους οποίους προημθεύεται το γάλα.

ΠΗΓΗ: agronews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ