Στον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες για το «ψαλίδι» στις χρηματοδοτήσεις!

Έτοιμες να κατεβάσουν ρολά είναι οι Περιφέρειες της χώρας μετά το μαχαίρι που έπεσε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πολλά έργα που εκτελούν οι ίδιες αλλά και άλλοι φορείς, όπως συμβαίνει στην Ήπειρο, κινδυνεύουν να μείνουν μισά ή να οδηγηθούν στην οριστική ματαίωση. Το θέμα απασχόλησε την ΕΝΠΕ στην τελευταία της συνεδρίαση καθώς η έγκριση της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης δεν επαρκεί ούτε για τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι το 2019 οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ που δόθηκαν στις Περιφέρειες ήταν επίσης εξαιρετικά μειωμένοι.

Περαιτέρω μαχαίρι στην χρηματοδότηση ισούται με πολύ σοβαρά προβλήματα και μπλοκάρισμα πολλών έργων που δεν μπορούν να βρουν άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι τεράστια και υπογράμμισε ότι οι Περιφερειάρχες εντός του Φεβρουαρίου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό ώστε να ζητηθεί η παρέμβασή του.

«Το θέμα συζητήθηκε στην Ένωση Περιφερειών ότι πρέπει άμεσα το Υπουργείο  Ανάπτυξης σε συνδυασμό με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουν τα πρέποντα έναντι των Περιφερειών. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, ούτε καν στις δικές μας υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο σε υποχρεώσεις ως διατάκτης ο Περιφερειάρχης για νοσοκομεία, δήμους, άλλα ΝΠΔΔ.

Μας ειπώθηκε ότι είναι η πρώτη δόση, όμως υπολείπεται παρά πολύ από το 2018. Αν συζητήσουμε αυτά τα θέματα και δεν βρεθούν λύσεις, δεν βλέπω πως μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ο φωτισμός κ.ά., είναι κάποιες ανελαστικές δαπάνες και κάποιες άλλες δαπάνες που δεν μπορούν να πάνε πίσω. Ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. να  συναντήσουν  οι Περιφερειάρχες  μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οπωσδήποτε τον Πρωθυπουργό της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ