Στον Κατσικά ο Δημήτρης Βίτσας… Ο καταυλισμός θα μεταφερθεί στην Αγία Ελένη!

BITSAS KAT2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με λουλούδια και με τραγούδια, υποδέχθηκαν στον καταυλισμό του Κατσικά, οι μικροί πρόσφυγες τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα…

Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων και στελέχη του στρατού, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους χώρους όπου ζουν χίλιοι και πλέον πρόσφυγες και να ενημερωθεί διεξοδικά για τα προβλήματα του καταυλισμού.

BITSAS KAT1

Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε ότι ο Κατσικάς, όπως το Κουτσόχερο στη Λάρισα και δύο ακόμη καταυλισμοί στη Βόρεια Ελλάδα, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Στόχος του Υπουργείου, όπως είπε ο κ. Βίτσας, είναι να αναδιαμορφωθούν άμεσα τα κέντρα φιλοξενίας και να προκύψουν μικρότερες και μονιμότερες δομές.

BITSAS KAT3

Στο πλαίσιο αυτό, ο καταυλισμός του Κατσικά, θα λειτουργήσει για μερικούς μήνες και στη συνέχεια οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη στεγασμένη δομή που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της παιδόπολης Αγία Ελένη.

Μάλιστα ο κ. Βίτσας, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, το αργότερο.

«Στόχος μας είναι, με πολύ γρήγορους ρυθμούς , τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και από τις μεγάλες δομές που έχουμε να πάμε σε μικρότερες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μερικών μηνών, θα αναδιαμορφώσουμε την Αγία Ελένη και θα μεταφερθούν εκεί. Εννοείται ότι δεν θα υπάρχει και ο Κατσικάς και η Αγία Ελένη», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ερωτηθείς ο Υπουργός, αν θα λειτουργήσουν κι άλλα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο, πέραν των πέντε που έχουν ήδη ιδρυθεί, απάντησε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: «Κάντε με μάγο για να σε κάνω πλούσιο..» και συμπλήρωσε πως αν δεν λειτουργήσει η συμφωνία και να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των προσφύγων, δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση!

BITSAS KAT4

Σε γενικότερο πλαίσιο, η Κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα την εκκένωση τόσο του Πειραιά όσο και της Ειδομένης. Συνάμα, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων ενώ απαντώντας στο αίτημα φορέων της περιοχής για περισσότερη και καλύτερη συνεργασία σημείωσε ότι τα παράπονα είναι εύκολα, οι λύσεις είναι δύσκολες.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού, η οποία σίγουρα δεν έγινε τυχαία, ότι Κέντρα όπως ο Κατσικάς, είναι μεν ανοιχτά, αλλά είναι ελεγχόμενα. «Ούτε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά ούτε και οι Έλληνες μπορούν να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν γιατί αυτό καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη ή πιθανά επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανοίξει η κοινοτική χρηματοδότηση για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, η οποία μέχρι τώρα γίνονταν αποκλειστικά με κρατικά κονδύλια.

Ο Υπουργός περπάτησε στο μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού και ήδη τις συνθήκες που επικρατούν. Σκηνές στημένες πάνω στο χαλίκι, λίγες βρύσες και λύματα που λιμνάζουν καθώς δεν υπήρξε πρόνοια για αποχετευτικό δίκτυο.

BITSAS KAT5

BITSAS KAT6

BITSAS KAT7

BITSAS KAT9

BITSAS KAT10
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ