Στον Καταρράκτη τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνης

agia_aikaterini_katarraktis1

Εκδηλώσεις σε ανάμνηση της «θαυματουργικής διάσωσης του χωριού από την Αγία Αικατερίνη» πραγματοποιήθηκαν στον Καταρράκτη Άρτας.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος υποδέχθηκε αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Μεσιτρίας, καθώς και Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, από τον ομώνυμο Ιερό Ναό, στο Ίλιον Αττικής.

Ακολούθησε προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου, καθώς και χαιρετισμοί εκ μέρους των Τοπικών Αρχών και Φορέων.

Αμέσως μετά, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Μιχαήλ Τρίτος μίλησε με θέμα: «Η τιμή των Αγίων εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν».

Επίσης, ο συγγραφέας-ερευνητής Νικόλαος Τέλωνας ανέπτυξε το θέμα: «Η παρουσία της Αγίας Αικατερίνης εις την ζωήν των κατοίκων του Καταρράκτου».

Τέλος, ο πολιτικός μηχανικός Σπυρίδων Σαλούκας ανεφέρθη εις «Το κτηριακόν συγκρότημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Καταρράκτου και τα έργα αναστηλώσεως».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κι  άλλοι.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι πλακοσκέπαστος ναός τρίκλητης θολωτής βασιλικής χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο. Ιδρύθηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζουν για την τέχνη τους το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia aikaterini katarraktis1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ