Στον «Γαστρονόμο» το Πάσχα της Ηπείρου

gastronomos

Ένα όμορφο αφιέρωμα, μέσα από γεύσεις, αρώματα και χρώματα για το Πάσχα στο Ζαγόρι φιλοξενεί ο Γαστρονόμος που κυκλοφόρησε μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στην πλατεία της Βίτσας, παρέα με τους σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Παναγιώτη Σιαφάκα και Ιορδάνη Τσενεκλίδη, ο Γαστρονόμος έψησε αρνί στη μασίνα, την παλιά ξυλόσομπα των γιαγιάδων μας, ανοίξε φύλλο για τυρόπιτα, έφτιαξε δύο από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που αντί για φύλλο έχουν χυλό, την μπατσαριά και τη ζυμαρόπιτα, και τις έψησε στη γάστρα όπως παλιά, δηλαδή πάνω σε πυροστιά, σκεπασμένες με το σιδερένιο θολωτό καπάκι που πάνω του έχει κάρβουνα και στάχτη.

Ετοίμασε και μια γρήγορη μαγειριά με μανιτάρια, κοκορέτσι στο τηγάνι, μαγειρίτσα με μανιτάρια κι άλλους ωραίους μεζέδες εμπνευσμένους από τη δωρική ηπειρώτικη κουζίνα και τα υλικά του τόπου.

Τσούγκρισε με κρασιά και τσίπουρα από ντεμπίνα, την τοπική ποικιλία σταφυλιού, και όταν άναψε για τα καλά το κέφι, έσυραν όλοι μαζί έναν αργό μερακλίδικο χορό κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο της πλατείας με τον Κώστα Βέρδη να παίζει στο κλαρίνο αγαπημένους ηπειρώτικους σκοπούς.

Ένα γνήσιο Πάσχα στο χωριό, όπου το φαγητό και το γλέντι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ