Στον Επιτάφιο της Παναγίας.. ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

epitafios p

Όταν στην Ορθοδοξία μιλούμε για Επιτάφιο και Εγκώμιο ο νους όλων πηγαίνει στη Μεγάλη Παρασκευή όταν πλήθος πιστών συρρέει στους ναούς για προσκυνήσει το Σώμα του Χριστού.

Όμως σε πολλές γωνιές του τόπου μας, ειδικά σε μοναστήρια που έχουν πίσω τους παράδοση, ετοιμάζεται ένας ανάλογος Επιτάφιος και τον Δεκαπενταύγουστο. Εκεί με την ίδια κατάνυξη θα ακουστεί ο Επιτάφιος Θρήνος για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο Επιτάφιος στολίζεται την παραμονή από νωρίς το απόγευμα και το βράδυ, οι πιστοί με αναμμένα κεριά αφού ακουστούν τα εγκώμια της Θεοτόκου θα κάνουν την περιφορά και θα προσκυνήσουν..

Τα εγκώμια της Παναγίας ψάλλονταν αρχικά, όπως φαίνεται, στα Ιεροσόλυμα, στον τάφο της Παναγίας, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή «πέρασαν» στη νησιωτική Ελλάδα κι από κει σε ορισμένα μοναστήρια της υπόλοιπης χώρας.

Ένα από τα μοναστήρια της Ηπείρου, όπου στολίστηκε ο Επιτάφιος είναι αυτό που βρίσκεται στο χωριό Αχλαδέα της Λάκκας Σουλίου.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epitafios p1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epitafios p2

Στους πρόποδες της Ολύτσικας και δίπλα στο ποτάμι η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στέκει για περισσότερους από τρεις αιώνες.

Πετρόκτιστη με μαυρόπλακα και με μοναδικές τοιχογραφίες. Θαυματουργή, λένε οι κάτοικοι της περιοχής κι έχουν να αφηγηθούν ιστορίες από τις αγρυπνίες που γίνονταν σε δεκαετίες προηγούμενες, όταν στα κελιά έμεναν μοναχοί και η γύρω περιοχή ήταν το περιβόλι του μοναστηριού.

Στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που ζούμε ο Επιτάφιος της Παναγίας στολίστηκε και φέτος και η περιφορά έγινε με ελάχιστες παρουσίες και τους πιστούς να παρακολουθούν από απόσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ