Στον Δήμο Άρτας ο ΓΓ Αποκεντρωμένης

DHMOS_ARTAS1Τον Δήμο της Άρτας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Θεοδωρίδης. Ο Γενικός Γραμματέας και ο Δήμαρχος εξέτασαν θέματα της περιοχής, κυρίως δε ζητήματα ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαλέξης ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν με τις νέες περικοπές οι οποίες σχεδιάζονται.

Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε αλληλέγγυος στα θέματα της αυτοδιοίκησης. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα για μια γόνιμη και αποδοτική συνεργασία που θα έχει στόχο την ανάπτυξη της Ηπείρου σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ο κ. Θεοδωρίδης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήρθαμε στην ωραία Άρτα. Καταλήξαμε εδώ σήμερα αφού ξεκινήσαμε από την Πρέβεζα. Είναι μία επίσκεψη στις Υπηρεσίες μας για να γνωρίσω τους υπαλλήλους, τις Διευθύνσεις, τη δουλειά που γίνεται ιδιαίτερα στο δασικό τομέα, όπου είμαστε στα πρόθυρα της έκδοσης Δασικών Χαρτών για να μπει η Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών – ξέρετε η μόνη χώρα που δεν έχει δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο είμαστε εμείς κι αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό χαρακτηριστικό για τη χώρα. Ήρθα λοιπόν να δω το φίλο Δήμαρχο σήμερα εδώ, με τον οποίο συνεργαστήκαμε αρκετές φορές μέχρι τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε.

Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ ως κρατική διοίκηση στην περιοχή, στο νέο Προγραμματικό Πλαίσιο για την Ελλάδα να ενταχθούν πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις. Στον τομέα της παραγωγής λοιπόν θα παρέμβουμε. Επειδή οι υποδομές σε ένα άλφα ή βήτα βαθμό κρίθηκαν και αυτή η περίοδος θα είναι πολύ γόνιμη για την Ήπειρο σε ότι αφορά τις υποδομές, η Ιόνια οδός θα επανεκκινήσει, πιστεύω την άνοιξη, το θέμα υπάρχει ακόμα με την Ε65 που είναι καθοριστικής σημασίας, θα έλεγα είναι ίδιας σημασίας με την Ιόνια Οδό η δημιουργία της γιατί θα φέρει σε επικοινωνία την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και το λιμάνι του Βόλου, την Ηγουμενίτσα με το Βόλο, που σημαίνει σύνδεση της Αδριατικής με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ σπουδαίο έργο για μας. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ήπειρος σε ρυθμούς ανάπτυξης τώρα πλέον θα απογειωθεί. Παύει να είναι η παραμεθόριος περιοχή της χώρας. Είναι πύλη εισόδου-εξόδου για τη χώρα. Έχει πολύ μεγάλους φυσικούς πόρους. Εδώ είναι η πηγή για το νερό, η εθνική πηγή νερού, είναι τα δάση της Ηπείρου, είναι οι ιχθυοκαλλιέργειές της, είναι η φέτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η κτηνοτροφική μας παραγωγή εδώ, η οποία έχει τη ΔΩΔΩΝΗ, η οποία πρέπει να επεκτείνει πάρα πολύ τις δραστηριότητές της, να τροφοδοτεί τον ελληνικό τουρισμό με συσκευασίες και άλλους κωδικούς παραγωγής, γιατί αυτοί μέχρι σήμερα εισάγονται απ’ το εξωτερικό. Αυτά είναι τραγικά πράγματα. Μπορούμε εμείς. Η ποιότητα είναι άριστη, μόνο που δεν έχουμε το marketing και τον τρόπο να παρεμβαίνουμε σ’ αυτές τις υποθέσεις. Εγώ θέλω τέτοιου είδους καθετοποιήσεις σε κάθε τομέα. Στοχευμένες, πια, εντάξεις. Δεν θα κινηθούμε στο νέο προγραμματικό πλαίσιο με βάση την έννοια της απορροφητικότητας, αλλά με βάση την έννοια της αποδοτικότητας των επενδύσεων, των δαπανούμενων πόρων, διότι το προηγούμενο μοντέλο δεν λειτούργησε. Δεν είμαι ευχαριστημένος προσωπικά. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την αναπτυξιακή διαδικασία των τριών-τεσσάρων δεκαετιών που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Παπαλέξης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρίδη για την επίσκεψη και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να τα πούμε με τον κύριο Γενικό ο οποίος επισκέφθηκε το Δήμο μας και να αναφερθούμε σε θέματα ανάπτυξης που αφορούν την περιοχή μας αλλά και την Ήπειρο γενικότερα. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εν’ όψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν την περιοχή μας, όπως είναι οι οδικοί άξονες, το χωροταξικό, η διαχείριση των σκουπιδιών. Επειδή πάρα πολλά θέματα άπτονται της αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρέπει να έχουμε μια στενή συνεργασία έτσι ώστε να προωθήσουμε τη λύση πολλών απ’ τα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν. Ζήτησα τη βοήθεια του κ. Θεοδωρίδη για την στήριξη των προτάσεών μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Ο Δήμος μας είναι σε μια φάση που ολοκληρώνει μελέτες, όπως αυτή που αφορά την παραποτάμια περιοχή και την οποία παρουσίασα στον κύριο Γενικό και στόχο έχουμε να την εντάξουμε στον τομέα της Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ. Γίνεται απ’ όλους αντιληπτό ότι αυτή είναι η εποχή όπου υποβάλλονται οι όποιες προτάσεις, δεσμεύονται τα χρήματα και στη συνέχεια εκτελούνται τα έργα. Στη φάση αυτή η βοήθεια του κυρίου Γενικού θα είναι πολύτιμη και πιστεύω ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ