Στον δεύτερο γύρο το Πανεπιστήμιο… Πρώτος ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς στον πρώτο κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Την πρωτιά έχει ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος την Τρίτη, όπου επαναλαμβάνονται οι εκλογές θα βρεθεί με αντίπαλο τον Γιάννη Γεωργίου. Εκτός επαναληπτικής διαδικασίας έμεινε ο Γιώργος Θυφρονίτης, ο οποίος συγκέντρωσε τον μικρότερο αριθμό ψήφων.

Οι εκλογές διεξάγονται ηλεκτρονικά, μετά την αναβολή που υπήρξε εξ αιτίας της κατάληψης, ως εκ τούτου το κλίμα στο Πανεπιστήμιο θυμίζει μια συνηθισμένη ημέρα.

Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ψηφίζουν από το γραφείο τους ή από το σπίτι τους πράγμα που θα γίνει και στον δεύτερο γύρο.

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναδείχθηκε πρώτος καθώς συγκέντρωσε 243 ψήφους.

Ο Γιάννης Γεωργίου, πήρε 186 και ο Γιώργος Θυφρονίτης 92 ψήφους.

Αντιπρυτάνεις εκλέγονται οι: Μηνάς Πασχόπουλος, Σπύρος Γεωργάτος και Σταύρος Νικολόπουλος.

Δηλώσεις

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε μήνυμά του ευχαριστεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που τον τίμησαν με την ψήφο τους κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Όπως σημειώνει ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανέδειξε την αγωνία της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για το μέλλον της. Σε ένα δυναμικό και σύνθετο οργανισμό, η πολυφωνία γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα είναι δεδομένη και μάλιστα ευκταία.
Και στην δήλωση τονίζει:

Ωστόσο είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και μας ωθούν όλους να πάρουμε θέση για το ποιο Πανεπιστήμιο θέλουμε. Η ως τώρα θητεία μου σε επιτελικές θέσεις μου έχει δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθώ προσωπικά με τρόπο συγκεκριμένο, όσο και έμπρακτο:
Στο κρίσιμο σταυροδρόμι των ημερών μας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί αλλά να είναι βασικός πρωταγωνιστής των
εξελίξεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οριοθετώντας τη διαδικασία απορρόφησης των Τμημάτων του ΤΕΙ με βάση τα δικά του κριτήρια. Και επειδή η ποιότητα των σπουδών έχει ιδιαίτερη σημασία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων και να θέσει ακαδημαϊκά κριτήρια για την ένταξη των μελών ΔΕΠ σε αυτά. Όλα αυτά είναι εφικτά μόνο αν έχουμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις στα παραπάνω θέματα.

Οι εύκολοι αφορισμοί και τα ηχηρά συνθήματα κινδυνεύουν να αποκρύψουν τις επείγουσες ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα:
Την ανάγκη σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Την ανάγκη να γίνουμε κήρυκες σύνθεσης και συνοχής και όχι διάσπασης. Την ανάγκη να συγκροτήσουμε συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης, με ολιστική θεώρηση της ακαδημαϊκής πορείας.

Την ανάγκη να δεσμευτούμε για σκληρή δουλειά, με συνέπεια και εντιμότητα. Και πάνω από όλα, την ανάγκη να υποστηρίξουμε το όραμα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου για το οποίο θα είμαστε περήφανοι.Υπόσχομαι να εργαστώ άκοπα για την προοπτική αυτή και σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευόδωσή της.

Ο Γιάννης Γεωργίου με δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας ζητά την στήριξη του αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου, τασσόμενος ουσιαστικά κατά του νομοσχεδίου για τη συνένωση με το ΤΕΙ.

Στη δήλωση αναλυτικά αναφέρει:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς, που με τιμήσατε με την ψήφο σας και στηρίξατε τις απόψεις μου για μια ουσιαστική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο, που οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας,  δεν μπορεί να στηριχτεί σε αμφίβολης τεκμηρίωσης σχέδια νόμου, εξαγγελίες, αόριστες δεσμεύσεις και πρακτικές άλλων εποχών.

Την αυριανή μέρα βρισκόμαστε όλοι μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα αν επιθυμούμε ένα Πανεπιστήμιο «διευρυμένο»,  με «περιορισμένη» ακαδημαϊκότητα ή αν επιθυμούμε ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό, πρωτοπόρο στην καινοτομία και στην αριστεία .

Σας καλώ όλες και όλους στην αυριανή εκλογή Πρύτανη, με σκοπό  να σηματοδοτήσουμε μια νέα εποχή για το Ακαδημαϊκό μας Ίδρυμα και να υπερασπιστούμε το αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 Ο Γιώργος Θυφρονίτης

 «Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με την ψήφο τους και εμπιστεύτηκαν στο πρόσωπό μου τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. Η προσπάθειά μου είχε ως αποκλειστικό κίνητρο την προάσπιση των συμφερόντων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το κυρίαρχο διακύβευμα για το Πανεπιστήμιο μας παραμένει η απόφαση του Υπουργείου για συνένωση με το ΤΕΙ Ηπείρου, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποβάθμισή του.

Οι ευθύνες της απερχόμενης πρυτανικής αρχής είναι εν προκειμένω τεράστιες.

Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε μαζικά στην αυριανή επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή πρύτανη και να στείλετε ένα μήνυμα στο Υπουργείο και στους τοπικούς εκφραστές του ότι η πολιτική τους δεν είναι αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ