Στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και ο ΣΜΑ

xytaΤη θέση «Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχέρνας» προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ως την καταλληλότερη για χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο Δήμο Αρταίων. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και ήταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Ηπείρου για το δίκτυο των Σ.Μ.Α. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γκούβας ο οποίος ανέφερε ότι η θέση αυτή είναι καταλληλότερη διότι έχει εύκολη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση αφού δεν θα υπάρχει εναπόθεση απορριμμάτων.

«Θα μπαίνουν τα απορρίμματα κατευθείαν σε κοντέινερς από τα απορριμματοφόρα και θα φεύγουν. Δηλαδή δεν θα υπάρχει καθόλου ρύπανση. Προτείνουμε λοιπόν αυτό το χώρο του ΧΥΤΑ διότι και μας διευκολύνει και δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα με την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Γκούβας. Ο κ. Ξυλογιάννης ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει εφόσον δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχέρνας ενώ λευκό ψήφισε και η κα Τσίκου.

Η εισήγηση του κ. Γκούβα έχει ως εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου το Δεκέμβριο του 2010 ολοκλήρωσε την μελέτη για τη χωροθέτηση Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο. Μέχρι σήμερα έχει δρομολογήσει οριστικές μελέτες για την κατασκευή Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα :

– Έχει χορηγηθεί ήδη προέγκριση χωροθέτησης στη θέση «Λατομείο Εγνατία» του Δήμου Δωδώνης, Εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία εκπόνησης των Μελετών Ωρίμανσης της Μονάδας Α.Σ.Α., Είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. οικ. 54836/38/20-6-2012 εγγράφου της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα «Διαβούλευση για το Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου» ζητείται να προτείνουμε θέσεις-οικόπεδα στην περιοχή ευθύνης μας στα όρια του Δήμου Αρταίων για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.). Το σχετικό έγγραφο που επισυνάπτεται της εισήγησης περιλαμβάνει πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι η Δήμος Αρταίων θα εξυπηρετείται από ένα (1) Σ.Μ.Α. μαζί με τις Δ.Ε. Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδος, Κρανέας του Δήμου Ζηρού, τις Δ.Ε. Πέτα, Αράχθου, Κομποτίου, Κομμένου του Δήμου Νικολάου Σκουφά και την Δ.Ε. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας. Προτείνουμε ως την καταλληλότερη για χωροθέτηση Σ.Μ.Α. στα διοικητικά όρια του Δήμου μας τη θέση «Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχέρνας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ