Στον αέρα παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

PAIDIKOS_STAUMOSΜεγάλη αγωνία για χιλιάδες οικογένειες καθώς ακόμη βρίσκονται στον αέρα οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί των δήμων για την περίοδο 2013-2014. Η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι τίποτε δεν έχει εξασφαλιστεί κι ότι υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων και να ματαιωθεί η υλοποίηση του προγράμματος Αυτεπιστασίας για την απασχόληση ανέργων.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, εκτός της σημερινής εμπλοκής της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας -εξαιτίας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κήρυξε άκυρη τη διαδικασία χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ, λόγω τροποποίησης των όρων της αρχικής συμφωνίας- ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος την ερχόμενη χρονιά.

Ο φόβος της ΚΕΔΕ πηγάζει από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούση, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν πόροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Εναρμόνιση» για τα έτη 2013-2014, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των ΚΕΦΗ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, «εάν οι παραπάνω δηλώσεις απηχούν τη μελλούμενη πραγματικότητα, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα». Κι αυτό, διότι με τα συγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται η δωρεάν παροχή φροντίδας σε 100.000 παιδιά.

Συνολικά, στους δήμους όλης της χώρας φιλοξενούνται 170.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Στις 3.000 ανέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στα κέντρα φροντίδας για παιδιά με αναπηρία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σήμερα σε όλους τους δήμους εξυπηρετούνται καθημερινά 75.000 ηλικιωμένοι και ανήμποροι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Επιπλέον 1.500 ηλικιωμένοι εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Κατάκοιτων Ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ