Στον αέρα η ανακύκλωση σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα μετά την αναστολή του ΚΔΑΥ

mond anakiklosis

Σε μείζον πρόβλημα για την καθημερινότητα και τα οικονομικά των Δήμων της Ηπείρου εξελίσσεται η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Η έλλειψη αποδέκτη για τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγεί μεγάλους Δήμους, όπως της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων, σε αναγκαστική αναστολή των προγραμμάτων ανακύκλωσης, με τον κίνδυνο τα υλικά αυτά να καταλήγουν πλέον στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Παναγιώτης Νταής: «Δεν υπάρχει αποδέκτης για την ανακύκλωση»

Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, ήταν αφοπλιστικός, επιβεβαιώνοντας ότι η πόλη βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο για το οποίο δεν φέρει ευθύνη:

«Έχουμε οδηγηθεί στην απόφαση αναστολής της ανακύκλωσης γιατί απλούστατα δεν υπάρχει αποδέκτης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αναζητείται εναλλακτική λύση κάτω από εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες.

Η αναζήτηση άλλων μονάδων διαχείρισης προσκρούει στο υψηλό κόστος, το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν:

  • Μονάδα Ελευθεροχωρίου: Το κόστος αγγίζει τα 40 ευρώ ανά τόνο για τα ανακυκλούμενα.
  • Αγρίνιο: Η εναλλακτική λύση του Αγρινίου κυμαίνεται επίσης μεταξύ 30 και 40 ευρώ.

Ο κ. Νταής ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτά τα ποσά για μια εξέλιξη που προέκυψε από αστοχίες τρίτων.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του συστήματος, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ βρίσκεται σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γραφάκο, ζητώντας από το κράτος να αναλάβει το κόστος διαχείρισης έως ότου επιλυθεί το ζήτημα με το ΚΔΑΥ στη ΒΙΠΕ.

Το «αγκάθι» του Πράσινου Σημείου

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας έθεσε και το θέμα της βιωσιμότητας των νέων υποδομών όπως είναι τα Πράσινα Σημεία:

Το κόστος λειτουργίας του Πράσινου Σημείου για τον Δήμο Ηγουμενίτσας υπολογίζεται στις 250.000 ευρώ, ενώ τα αναμενόμενα έσοδα δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

«Ο Δήμος δεν έχει αυτά τα ποσά. Δεν θα μεταφέρουμε χρήματα από άλλες πηγές, ούτε θα αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη για να καλύψουμε τη λειτουργία έργων που δεν διασφαλίστηκε η βιωσιμότητά τους», τόνισε ο κ. Νταής.

Η κατάσταση στην Ήπειρο παραμένει οριακή, με τους Δήμους να ζητούν άμεσα λύσεις για να μην τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια ετών στον τομέα της ανακύκλωσης.