Στόχος η δημιουργία «τράπεζας» αγροτικής γης

vletsaw elisaf

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Ήδη τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκε μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος ήδη οι βάσεις έχουν τεθεί ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη περισσότερα.

«Βασική προτεραιότητα αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη ορισμένες έχουν μισθωθεί ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης.

Φυσικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Δήμος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων, αναπόσπαστο κομμάτι άλλωστε της τοπικής γαστρονομίας», τόνισε.

Τον αναλυτικό απολογισμό για τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και την λίμνη και τις Λαϊκές αγορές έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Βλέτσας ο σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση. Σήμερα οι πέντε βασικοί άξονες που τον διέπουν είναι:

-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ

Είναι γεγονός ότι και ο αγροτικός τομέας πλήττεται από την πανδημία όπως το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο Δήμος βρίσκεται δίπλα τους και ήδη έχει λύσει προβλήματα προσβασιμότητας σε δεκάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αντιμετώπισε προβλήματα λειψυδρίας, συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου για την διαμόρφωση αγροτικών εκτάσεων και την αποκατάσταση ομβροδεξαμενών στα ορεινά.

Σημειώνεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη που είχαν ψηφιστεί την προηγούμενη χρονιά ήταν μειωμένα για τις αγροτικές μονάδες από 30% έως 70%, ανάλογα την περίπτωση.

Επίσης το αρμόδιο τμήμα του Δήμου συνεργάστηκε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την δημιουργία ενός μηχανισμού για την Αφρικανική Πανώλη. Τέλος όσον αφορά το Πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα τοπικά διαμερίσματα καταγράφοντας λεπτομερώς όλες τις ανάγκες της αγροτικής οδοποιίας και η πρόταση έχει κατατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση του αριθμού αγροτών.  Το αρμόδιο τμήμα του Δήμου πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων Παμβώτιδας και Μπιζανίου τόσο για ενασχόληση με νέες καλλιέργειες αλλά και για τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν. Η ενημέρωση αυτή διακόπηκε εξ αιτίας της πανδημίας, θα συνεχιστεί όμως στο προσεχές μέλλον και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη της περιφέρειας του Δήμου θα έρθει με την αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις για αγροτική χρήση και για αυτό τον λόγο ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στις τοπικές κοινότητες ζητώντας τους να γνωμοδοτήσουν θετικά, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους που καταθέτουν σοβαρές προτάσεις ώστε να ενοικιάσουν και να  επενδύσουν σε δημοτική γη. Ήδη έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για νέες καλλιέργειες και ελπίζουμε αυτές να ολοκληρωθούν δίνοντας ζωή στην περιφέρεια του Δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή θέτει ως στόχο την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης, η οποία θα είναι διαθέσιμη για ενοικίαση σε αγροτικές επενδύσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ  ΑΓΡΟΤΩΝ

Ο σύγχρονος αγρότης θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος προκειμένου να μπορεί να αναπτύξει την δραστηριότητα του με καλύτερους όρους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις τους,  που απευθύνονται, στους επαγγελματίες παραγωγούς του Δήμου αλλά και σε ερασιτέχνες αγρότες και στους κατόχους των Δημοτικών Λαχανόκηπων. Επίσης έχει γίνει μνημόνιο συνεργασίας με τα Κ.Ε.Κ Ιωαννίνων προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για την μελισσοκομία και τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον σε συνεργασία με το Τμήμα δια βίου μάθησης του Δήμου έχουν  εγκριθεί 6 προγράμματα με αγροτικό αντικείμενο. Τέλος είναι συνεχής η συνεργασία με την Διοίκηση της Γαλακτοκομικής σχολής με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης  και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Μετά την διοργάνωση της 3ης Οικογιορτής ο σχεδιασμός αρκετές φορές αναβλήθηκε λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία. Ωστόσο ο Δήμος θα επανέλθει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν με ένα πλέγμα δράσεων αποτέλεσμα συνεργασιών με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο και την Γαλακτοκομική Σχολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ