Στο Ζαγόρι οι αξιολογητές της Unescο

zagori ounesco

Στο Ζαγόρι βρίσκονται από την Τρίτη οι δύο αξιολογητές της Unesco, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή, κάνουν αυτοψίες και θα συντάξουν την έκθεσή τους προς την αρμόδια επιτροπή.

Κατά την πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, είδαν τα μονοπάτια και μουσειακούς χώρους, την δεύτερη μέρα επικεντρώνονται στην περιοχή Αρίστης και Παπίγκου και το τριήμερο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με επίσκεψη στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Μαζί τους είναι και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το βράδυ της Τρίτης έγινε εκτενής ενημέρωση για την περιοχή στο Δημαρχείο Ζαγορίου από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο.

Επίσης οι αξιολογητές ενημερώθηκαν στο πεδίο από στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η απόφαση της Unesco για την ένταξη του Ζαγορίου αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2023.

Ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας. Στον φάκελο εντάσσεται, επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις.

Μέρος του φακέλου αποτελεί το σχέδιο διαχείρισης, με σκοπό την προστασία όλων αυτών των στοιχείων και την ανάδειξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ