Στο τραπέζι του ΦΟΔΣΑ το εργοστάσιο απορριμμάτων

fodsa ergostasio sinedriasi

«Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Φορέα μας».. Με την φράση αυτή άνοιξε τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής, μία συνεδρίαση που αναμενόταν μετά την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Καλαντζής σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και συμπλήρωσε ότι με την παρέμβαση της Κυβέρνησης το τοπίο ξεκαθάρισε και έδωσε ουσιαστικά την εντολή στους Δήμους της Ηπείρου –μέσω του ΦΟΔΣΑ- να αναλάβουν την ευθύνη.

«Το εργοστάσιο αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλες οι άλλες δραστηριότητες είναι γύρω από τη μονάδα. Ο τρόπος για να αναλάβουμε την διαχείριση ήταν η καταγγελία της σύμβασης και η δικαστική εμπλοκή με την κυβέρνηση. Ήρθε όμως η κυβέρνηση και έλυσε τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε ο κ. Καλαντζής στην τοποθέτησή του.

Ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι υποδομές κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια γεγονός για το οποίο έχουν εκφραστεί ευχαριστίες, η λειτουργία τους όμως πλέον πρέπει να γίνει από τους Δήμους.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

-Η λειτουργία της μονάδας θα ενταχθεί στον κανονισμό τιμολόγησης

– Ο ΦΟΔΣΑ θα έχει λόγο στις διενέξεις με την περιφέρεια και να τις σταματήσουμε

– Θα μπορέσει να θεραπεύσει παραλείψεις στη λειτουργία της μονάδας

-Θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της μονάδας

«Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και με την συνεργασία της Περιφέρειας παρότι βλέπουμε και τις ανακοινώσεις της» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαντζής κάνοντας ειδική μνεία στην κυβερνητική στήριξη που έχει η μετάβαση στο καθεστώς διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων έκανε μία συνάντηση στα Γιάννινα και ακολούθησαν άλλες δύο, η τελευταία με την συμμετοχή και της Αειφορικής Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε μετά την εισήγηση του Προέδρου και εξέφρασε τις ευχαριστίες στην Περιφέρεια Ηπείρου για την δουλειά που έχει κάνει. «Τώρα προέχει η μετάβαση στη νέα εποχή χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στους Δήμους και κυρίως να μην επιβαρυνθούν το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης. Τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του Προέδρου θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας ο οποίος κατέθεσε τις επιφυλάξεις για την επάρκεια του ΦΟΔΣΑ σε ένα τέτοιο εγχείρημα κάνοντας μνεία στις αδυναμίες που υπήρξαν τόσο στη λειτουργία των ΣΜΑ όσο και της μεταφοράς του υπολείμματος.

Για λογαριασμό του Δήμου Ιωαννιτών ζητήθηκε δέσμευση ότι δεν θα μεταφερθούν στους Δήμους τα οικονομικά βάρη από την μεταφορά του εργοστασίου.

Εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δαρδαμάνης σημειώνοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της διαιτησίας καθώς και τις εκκρεμότητες των ΣΜΑ. Και ο ίδιος επιφυλάχθηκε για την ετοιμότητα του ΦΟΔΣΑ και εν πολλοίς συμφώνησε με την τοποθέτηση που έγινε εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος μίλησε για μία κρίσιμη συνεδρίαση με αφορμή τη νομοθετική παρέμβαση. «Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στην Περιφέρεια για όσα έκανε όμως σήμερα συζητούμε για την επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε άρνηση θα σημάνει νέες εξελίξεις καθώς θα φανεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση» είπε στην τοποθέτησή του συμπληρώνοντας ωστόσο δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και πολλά από τα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε σε μία σειρά ενεργειών της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, όπως οι προσφυγές για την μεταφορά του υπολείμματος, που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Έθεσε και ο ίδιος το θέμα της καταβολής των τριών εκατομμυρίων που έχουν καταλογιστεί στην Περιφέρεια καθώς και το πρόστιμο περνά στον Φορέα. Ζήτησε δε να υπάρξουν απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο επιμερισμός και μάλιστα σε κατοίκους ορισμένων δήμων που δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Επίσης τόνισε ότι αν η τιμολόγηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογεί σήμερα ο ΦΟΔΣΑ θα είναι κάτι που θα αλλάζει με τις μέρες. «Οι Ηπειρώτες πρέπει να ξέρουν πόσο κοστίζει σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων και πόσο θα κοστίζει με την αλλαγή καθεστώτος» τόνισε ο κ. Πλιάκος.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ βιάζεται για μία ακόμη φορά και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια.

«Την αρμοδιότητα θα την πάρουμε, αλλά πρέπει να συζητήσουμε πως θα γίνει η ομαλή μετάβαση. Έχουμε τα οικονομικά ζητήματα, έχουμε προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια.. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με καλή συνεργασία. Πρέπει να πάμε στην Περιφέρεια και να συζητήσουμε την ομαλή μετάβαση. Κι αυτό να γίνει πριν πάρουμε απόφαση» υποστήριξε ο κ. Καψάλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος  Σουκουβέλος κάνοντας ειδική μνεία στο κόστος που θα επέλθει από το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε ακόμη την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την λειτουργία των ΣΜΑ και κατέληξε αναφέροντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με την Περιφέρεια για να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές είπε ότι η συνεδρίαση θα μπορούσε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα όμως αυτό δεν συμβαίνει. Μάλιστα  καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία του ΦΟΔΣΑ η οποία δεν μπορεί να δρέψει δάφνες. Έτσι είναι δικαιολογημένη και η δυσπιστία πολλών δήμων ενώ είπε ότι μεταφέρθηκε στον ΦΟΔΣΑ το τοξικό κλίμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Ευθύνες επέρριψε και στην Περιφέρεια λέγοντας ότι διαδικαστικά θέματα τα μετέτρεψε σε ανελέητο πόλεμο.

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου υποστήριξε ότι πριν ληφθεί απόφαση πρέπει να υπάρξει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, συμφωνώντας με τις θέσεις του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη.

Μάλιστα ανέφερε ότι η κόντρα θα συνεχιστεί και δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση ανέφερε ότι είναι αυτονόητη η διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους αλλά, υποστήριξε «κάποιοι δεν θέλουν να απογαλακτιστούν. Δεν θέλουν να φύγουν από τη μαμά ή το μπαμπά και να κάνουν δικά τους βήματα».

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς είπε ότι ανακυκλώνονται οι ίδιες συζητήσεις χωρίς να λύνονται προβλήματα. «Εμείς υπογράψαμε και μία προγραμματική με την Περιφέρεια για την λειτουργία των ΣΜΑ. Εμείς κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα. Διαπιστώνω ότι δεν είμαστε» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ.  Αναρωτήθηκε γιατί από το 2019 μέχρι σήμερα δεν τέθηκαν σε λειτουργία οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης. «Δεν έχω πειστεί ότι και μετά από την συζήτηση αυτή θα βγούμε πιο αποτελεσματικοί» κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσουν συγκεκριμένες ενέργειες και να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Οι κόντρες, τόνισε, δεν βοηθούν και το κράτος ήρθε να βάλει το νερό στο αυλάκι. «Αυτό που με προβληματίζει είναι τα οικονομικά στοιχεία και πως θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουμε» τόνισε συμπληρώνοντας ότι δεσμεύσεις προφορικές δεν μπορούν να υπάρχουν.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς ανέφερε ότι είναι λάθος να δημιουργούνται μέτωπα μεταξύ των αυτοδιοικητικών και άλλοι να χαρακτηρίζονται ότι είναι με τον Περιφερειάρχη και άλλοι εναντίον του. «Οι αρμοδιότητες είναι ξεκαθαρισμένες και σε κάποια θέματα πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια..» ανέφερε ο κ. Παππάς ζητώντας περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά βάρη που απορρέουν από το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας ανέφερε ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια  από την Περιφέρεια η οποία μετέτρεψε την Ήπειρο σε πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Δεν έγινε προσπάθεια και από τις δύο πλευρές –Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ- για να βρεθεί λύση» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι υπόθεση των Δήμων. Συμπλήρωσε όμως πως αδυνατεί να μεταφέρει απορρίμματα στα Γιάννινα χωρίς λειτουργία των ΣΜΑ. Το μοναδικό όφελος για τον δήμο του είναι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι διάθεση όλων είναι να προσφέρουν στους πολίτες. «Γιατί αυτό να συμβαίνει μόνο στην Ήπειρο» αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας συμπληρώνοντας ότι όπου η ευθύνη ανήκει στους δήμους όλα κυλούν ομαλά. «Παίρνουμε μία πολιτική απόφαση ανάληψης των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων μας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», είπε.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης από την πλευρά του είπε ότι πρόκειται για μία διαδικαστική απόφαση καθώς μοναδικός σκοπός είναι να εναρμονιστεί με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Κυβέρνηση. «Αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας με την απόφαση αυτή», τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ